Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Fico odchádza, kto však bude novým premiérom zatiaľ isté nie je
Zdielať na

Fico odchádza, kto však bude novým premiérom zatiaľ isté nie je

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kedy podá Robert Fico demisiu do rúk prezidenta Andreja Kisku stále nie je známe. Kancelária prezidenta ešte nepotvrdila, kedy sa títo dvaja muži majú stretnúť. Známe je ale to, že vicepremiér Peter Pellegrini o trinástej hodine donesie do Prezidentského paláca potrebných 76 podpisov poslancov.

Robert Fico podá demisiu v momente, ak prezident Andrej Kiska bude akceptovať tri podmienky. Podmienky sú, že prezident bude akceptovať výsledky parlamentných volieb z roku 2016, bude akceptovať koaličnú zmluvu, a to, že nového premiéra navrhne najsilnejšia strana Smer-SD.

Do budúcna to znamená, že stále bude vládnuť súčasná koalícia. Na čele vlády by už nemal stáž Robert Fico. Podľa informácií TV JOJ by to mohol byť súčasný vicepremiér Peter Pellegrini. Zmeniť by sa mali aj niektorí ministri. Roberta Kaliňáka má nahradiť štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková. Horúcim kandidátom na post ministra kultúry je Erik Tomáš.

Súčasná ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská uviedla, že na svojej pozícii končí. Novou ministerkou spravodlivosti by mala byť podľa informácií agentúry SITA Mária Kolíková. Tá doteraz v rezorte pôsobila ako štátna tajomníčka.

Či príde k zmenám aj na iných ministerských postoch, zatiaľ nie je známe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy