Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na výbore sa riešili bezpečnostné previerky ľudí pohybujúcich sa pri Ficovi
Zdielať na

Na výbore sa riešili bezpečnostné previerky ľudí pohybujúcich sa pri Ficovi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V parlamente v utorok rokovali poslanci troch výborov - branno bezpečnostného, na kontrolu SIS a Národného bezpečnostného úradu. A to v súvislosti s vraždou a zisteniami novinára Jána Kuciaka. Na posledne spomínanom sa riešili bezpečnostné previerky ľudí v úzkom okruhu premiéra Roberta Fica. A to vrátane tajomníka bezpečnostnej rady štátu Viliama Jasaňa.

Výbor na kontrolu tajnej služby rokoval v utajenom režime. Prišli všetci poslanci. Každý kládol otázky. Urobila SIS všetko, aby zabránila vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice? Bol Ján Kuciak odpočúvaný? Prečo dala SIS kladné stanovisko k bezpečnostnej previerke Viliama Jasaňa? Varovala SIS vládu, či políciu pred praktikami talianskych rodín? Splnila SIS vždy všetko tak, ako mala, pokiaľ ide o podozrivých Talianov pôsobiacich na východnom Slovensku? "Som o tom presvedčený, že áno," hovorí riaditeľ SIS Anton Šafárik.

To je len časť otázok, ktoré zaujímajú mnohých ľudí. Prvýkrát od vraždy investigatívneho novinára sa teda vyjadril riaditeľ tajnej služby. "Môžem vám povedať len toľko, že SIS spolupracuje intenzívne s PZ aj všetkými ostatnými zložkami, ktoré sú zainteresované," pokračuje Šafárik. Na pomoc policajtom vraj poslal svojich najlepších ľudí. Zároveň priznal, že jeho agenti na prípade pracujú aj svojimi prostriedkami. Novinárom vraj viac povedať nemôže. Poslancom áno.

Šéf tajnej služby poslancom vysvetlil aj to, ako mohla SIS dať kladné stanovisko k previerke Viliama Jasaňa z úradu vlády, keď mal preukázateľné kontakty s Talianmi pôsobiacimi na východnom Slovensku. "Áno vysvetlil. Nemôžem k tomu viac povedať. Nemám momentálne toľko informácií, aby som mohol skonštatovať, že SIS zlyhala v tejto oblasti," hovorí poslanec Gábor Grendel.

Padlo aj meno Mária Trošková, hlavná štátna radkyňa, alebo po novom sekretárka. Previerku NBÚ nemala. Ak teda nejakú mala, tak len previerku prvého stupňa, teda dôverné. Tú udeľuje nadriadený. "Ak je to maslo na hlave niekoho, tak je to maslo na hlave úradu vlády, ktorý tú danú previerku na toto konkrétne miesto nevyžadoval," povedal polsanec Ľubomír Galko. Exminister obrany dostal domácu úlohu. "Aby som si to fyzicky odkontroloval priamo na NBÚ a ten tretí bod hovorí o tom, že do najbližšieho rokovania výboru, keď toto ja uskutočním túto moju cestu, tak budem informovať všetkých jeho členov," dodáva Galko.

Zatiaľ sa NBÚ obhajuje tým, že bezpečnostnú previerku prísne tajné udelil Jasaňovi len preto, že dostal pozitívne podklady. A to ako od polície, tak aj od tajnej služby. Bezpečnostná previerka tajomníka bezpečnostnej rady je momentálne otvorená. SIS, policajti aj ďalšie inštitúcie sa tak k jeho bezpečnostnej spoľahlivosti musia vyjadriť opäť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy