Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Vraždou Jána Kuciaka sa zaoberajú výbory, na brannobezpečnostný prišiel Kaliňák
Zdielať na

Vraždou Jána Kuciaka sa zaoberajú výbory, na brannobezpečnostný prišiel Kaliňák

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, okolnosti prípadu ako aj zistenia, o ktorých Kuciak písal vo svojom poslednom článku dnes zamestnajú parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť, Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS a Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti NBÚ. Na branno-bezpečnostný výbor by mali prísť minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a policajný prezident Tibor Gašpar. Obaja by mali členov výboru informovať o nových zisteniach týkajúcich sa vraždy.

Minister vnútra na branno-bezpečnostnom výbore parlamentu dnes odpovedal na otázky členov výboru. V úvode však Robert Kaliňák povedal, že nemôže informovať o podrobnostiach vyšetrovania. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydal písomný pokyn, ktorým zakázal vyšetrovateľom informovať o prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Pokyn bol expedovaný faxom a poštou všetkým expozitúram NAKA,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa vyjadril, aby o vyšetrovaní neinformovali. "Policajtom treba urobiť priestor a nechať ich, aby sa tento brutálny čin vyšetril. O tom nikto nepochybuje, preto by som chcel vyzvať verejnosť, aby nechali vyšetrovať. Konkrétny vyšetrovateľ musí mať pokoj," povedal predseda výboru Anton Hrnko (SNS).

"Medzi pozvánkou na výbor a dnešným rokovaním prokurátor doručil jasné usmernenie. Nie som oprávnený poskytnúť informácie, môžem vám poskytnúť len dva základné údaje," uviedol minister s tým, že polícia pracuje s najväčším tímom vyšetrovateľov a kriminalistov. "Vypočutých bolo viac ako sto svedkov," uviedol a dodal, že polícia spolupracuje aj s Interpolom a ďalšími orgánmi zo zahraničia. "To sú všetky informácie, ktoré vám môžem v tejto chvíli poskytnúť," povedal Kaliňák. Žiadosti Ľubomíra Galka (SaS) zverejniť meno šéfa vyšetrovacieho tímu ako aj meno dozorového prokurátora nevyhovel. "Aby ste napádali konkrétnych ľudí? Tak to určite nie," povedal Kaliňák.

Poslanec NR SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd) sa ministra pýtal na informácie portálu aktuality.sk, podľa ktorých polícia mala informácie o Vadalovi už päť rokov. Podľa Kaliňáka nenašli odpoveď Talianov, ktorú cituje portál. Pripomenul, že polícia sa Vadalovcom venovala. Zdôraznil, že v súvislosti s nimi je 73 prípadov, ktoré analyzuje generálna prokuratúra. Poslancov informoval o tom, že si polícia vyžiadala začiatkom roka 2014 informácie od talianskych orgánov ku konkrétnym osobám. "Po roku a pol sme ich dostali," uviedol. Rovnako pripomenul, že aj v roku 2013 žiadali talianske orgány o informácie. Avšak podotkol, že na základe talianskej iniciatívy žiadne informácie podľa neho zatiaľ nenašli. "Žiadnu informáciu sme nedostali. Len sme dostali odpovede na naše otázky, v 2014 sme poslali otázku a o rok a pol sme dostali odpoveď," dodal. Podľa Kaliňáka slovenske orgány dostali dve rôzne odpovede na otázky. "Jedna hovorí, že bol zadržaný (pozn. red. Vadala) a v druhej odpovedi nič také nehovoria," uviedol.

Galko vyzval Kaliňáka, aby podal demisiu. "Situácia v spoločnosti je veľmi vážna. Vyzývam vás, aby ste odstúpili, aby ste zamierili rovno k prezidentovi a podali demisiu," povedal. Kalinák odpovedal, že Galko je človek, ktorý odpočúval novinárov. "Vaše morálne právo je na bode mrazu," uviedol. Poslanec NR SR Martin Poliačik (nezaradený) tiež vyzval Kaliňáka, aby odstúpil. Minister sa ohradil s tým, že Poliačik nevyzýval Galka k odstúpeniu ani vtedy, keď ako minister odpočúval novinárov.

Kaliňák na margo štátnej radkyne Márie Troškovej, ktorá nemala bezpečnostnú previerku uviedol, že podľa zákona na pozícii, na ktorej bola, ju nemusí mať. "Bola sekretárka," uviedol s tým, že zaradenie do funkcie súviselo so zaradením do platovej triedy.

Minister vnútra sa zastal premiéra Roberta Fica, ktorý sa v pondelok na brífingu pýtal, prečo sa prezident Andrej Kiska stretol s Georgeom Sorosom v New Yorku 20. septembra 2017 bez prítomnosti členov delegácie ministerstva zahraničných vecí. Kaliňák súhlasil s tým, že prejav Kisku, ktorý mal v nedeľu, bol písaný v zahraničí. "Ten príhovor bol napísaný v Innsbrucku na lyžovačke, to predsa je zahraničie,“ povedal minister vnútra.

Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS si vypočuje od riaditeľa SIS Antona Šafárika informácie o činnosti, ktorú vo svojej pôsobnosti SIS vykonávala a naďalej vykonáva v súvislosti s prípadom. Ako uviedol hovorca SIS Branislav Zvara, práca SIS v tejto súvislosti v rámci spravodajsko-operatívnych aktivít ako aj jej konkrétne výsledky sú podľa zákona utajovanou skutočnosťou a z toho dôvodu ich SIS nesmie zverejniť.

"Rovnako však ubezpečujeme, že tieto utajované informácie v minulosti boli a sú aj v tomto prípade poskytované zákonom určeným štátnym orgánom," uzavrel Zvara. Tajná služba si uvedomuje legitímnosť záujmu verejnosti a médií o otázky súvisiace s publikovanými informáciami, ktoré sa v mediálnom priestore spájajú s trestným činom dvojnásobnej úkladnej vraždy. "SIS môže s plným pochopením a vážnosťou ubezpečiť, že o všetkej činnosti, ktorú vo svojej pôsobnosti vykonávala a naďalej vykonáva a majú vzťah k medializovaným informáciám týkajúcim sa tohto zločinu, bude riaditeľ SIS v súlade so zákonom informovať v prvom rade Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS," uviedol hovorca Zvara.

Popoludní zasadnú aj členovia výboru na kontrolu NBÚ. Tí majú otázky na predsedu úradu Jozefa Magalu. Chcú vedieť, ako je možné, že exposlanec Smeru-SD a tajomník Bezpečnostnej rady SR Viliam Jasaň, ktorý sa do vyšetrenia prípadu vzdal svojej funkcie, mohol získať bezpečnostnú previerku NBÚ, keďže podľa medializovaných informácií mal kontakty s talianskou mafiou. V súčasnosti má Jasaň previerku otvorenú. Podľa poslanca Ľubomíra Galka (SaS) je nevyhnutné na výbore na kontrolu činnosti NBÚ hovoriť o tom, kto zlyhal. „Tu sa javí, že zlyhali bezpečnostné orgány štátu, ktoré udeľujú bezpečnostné previerky," povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy