Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Drogová vojna pokračuje. Danko odkázal Žitňanskej, že návrh písať nemusí
Zdielať na

Drogová vojna pokračuje. Danko odkázal Žitňanskej, že návrh písať nemusí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po tom, ako Andrej Danko rázne odmietol podporiť zákon, ktorý by zmiernil tresty za držanie malého množstva aj tvrdých drog iba na priestupok, v stredu večer Žitňanskej odkázal, že ďalší návrh ani písať nemusí. Urobil tak prostredníctvom oficiálnej stránky SNS.

"Téma legalizácie drog je pre mňa uzavretá. Pani ministerka nemusí pripravovať žiadny nový návrh, pretože neprejde cez našu stranu," napísal predseda SNS Andrej Danko. Zaujímavé na tom je, že k úprave drogovej legislatívy sa v roku 2016 strana SNS zaviazala. Spolu so Smerom, Mostom Híd a rozpadnutou Sieťou tak urobili v programovom vyhlásení vlády, ktoré predložili poslancom.

Nie je to iba zdrap papiera, ale vážny dokument, na základe ktorého poslanci vyslovujú dôveru, alebo nedôveru vláde. "To, že niekedy na Slovensku v našej histórii si z neho urobíme trhací kalendár, to je druhá vec," hovorí politický analytik Ján Baránek. Napríklad v Nemecku pripravujú programové vyhlásenie vlády už niekoľko mesiacov - práve preto, že si koaličné strany dávajú veľký pozor na každé slovíčko,aby svoje záväzky občanom dokázali splniť. A tak by to podľa politológov malo byť v každej demokratickej krajine. Bohužiaľ, na Slovensku to funguje trochu inak.

Diaľnicu do Košíc a sieť rýchlostných ciest na juhu Slovenska nám vládne strany sľubujú už niekoľko rokov. A na to, sme si hádam aj zvykli. Taký vážny odpor voči programovému vyhláseniu, aký urobila SNS, však podľa politológa Michala Horského zažívame po prvýkrát. "Šokujúce je aj to, že v zadaní ministerka jasne uviedla, že návrh zákona vznikal v spolupráci s odbornými organizáciami aj ministerstvom školstva. Ak pravá ruka nevie, čo robí ľavá ruka, je to mimo politickú kultúru našej krajiny," dodáva Baránek.

Nie je to prvýkrát, čo sa Dankova SNS k svojim vlastným záväzkom postavila chrbtom. Jedna kríza tu bola nedávno. V lete, keď Danko zo dňa na deň vypovedal koaličnú zmluvu. Programové vyhlásenie vlády ale nie je interný dokument, ktorý si môžu prepísať len tak. Je to povolenie vládnuť, a preto zažívame situáciu, ktorá asi nemá obdoby. Zatiaľ však ďalšia koaličná kríza podľa politológov nehrozí. No ako sa k tomuto kroku postavia opoziční poslanci, ktorí vláde Roberta Fica vyslovili dôveru aj na základe prísľubu drogovej legislatívy, ukáže až čas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy