Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Záhadné zmiznutie hlasov. Výsledky volieb do VÚC sa môžu zmeniť
Zdielať na

Záhadné zmiznutie hlasov. Výsledky volieb do VÚC sa môžu zmeniť

Google News Button Sledovať správy

STAKČÍNSKA ROZTOKA / V malej dedinke na severovýchode Slovenska v utorok žili voľbami do VÚC. Na priebeh novembrových volieb sa totiž jeden z kandidátov sťažoval a Ústavný súd sťažnosť prijal. Členov volebnej komisie tak priamo do Stakčínskej Roztoky prišiel vypočuť sudca Ústavného súdu.

"Je to stresujúce, človek je napätý, neviem, kde sa urobila chyba," hovorí členka volebnej komisie Anna. Všetkých členov volebnej komisie tu prišiel vypočuť sudca Ústavného súdu.

Stratené hlasy 

Michal Vohar kandidoval na post poslanca prešovskej VÚC. Aj keď mu viacerí potvrdili, že ho v Stakčínskej Roztoke krúžkovali, v zápisnici pri jeho mene svietila nula. "Nie je možné, že by nemal žiadne hlasy, vieme, že 24 hlasov mal," informuje predseda volebnej komisie Pavol Piteľ. "Podľa mňa mi nenadiktovali. Bolo ich desať ľudí, takže keď podpisovali, si mohli všimnúť. A teraz to chcú na mňa zhodiť," s obavami povedala zapisovateľka Helena Kapráľová. 

Vypočúvanie komisie 

Väčšina pléna Ústavného súdu sťažnosť prijala na ďalšie konanie. Začali s preskúmavaním volebnej dokumentácie. "On tvrdil, že získal 24, my sme si to overili, naozaj je to tak. Chceme si vypočuť členov volebnej komisie, ako k tomu došlo," vraví sudca Ústavného súdu Rudolf Tkáčik. Ďalšie kroky však sudca Ústavného súdu zverejňovať nechcel. Faktom ale je, že Voharovi na postup do krajského parlamentu veľa nechýbalo.

Ústavný súd musí v tejto veci rozhodnúť do 13. februára.

Takto zhodnotila novembrové voľby do VÚC komisia: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy