Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zákon o sociálnoprávnej ochrane detí zamestnal poslancov NR SR
Zdielať na

Zákon o sociálnoprávnej ochrane detí zamestnal poslancov NR SR

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlament v piatok ovládli návrhy ministra Jána Richtera - konkrétne novela zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele. Ak návrh prejde, do platnosti sa dostane 1. apríla.

Upraviť podmienky, za ktorých je možné v správnom konaní vyradiť žiadateľa o osvojenie dieťaťa zo zoznamu žiadateľov, navrhuje nezaradená poslankyňa NR SR Alena Bašistová. 

"Podľa dôvodovej správy musí byť zmena pomerov zásadná, napríklad rozvod žiadateľov a keďže o vyradení žiadateľa zo zoznamu určený orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately rozhoduje v správnom konaní, musí byť preukázaná," uviedla s tým, že dôvodom vyradenia nemá byť samotná zmena pomerov, ale skutočnosť, že žiadateľ prestal byť spôsobilý vykonávať náhradnú rodinnú starostlivosť.

Bašistová tiež navrhuje upraviť názov zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately na Centrá pre deti a rodiny. Centrá podľa poslankyne nie sú umiestnené rovnomerne v každom okrese Slovenska. Preto navrhuje vykonávanie sociálnej práce ambulantnou a terénnou formou, aby sa zabránilo vynímaniu detí z ich rodinného prostredia. Rovnako konkretizuje, že riaditeľa Centra vymenúva a odvoláva Generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Iba chaos

​Opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS) si myslí, že Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny stvorilo monštrum. Upozornila, že ak návrh prejde, 1. apríla zaniknú detské domovy, zmenia sa totiž na centrá. "Centrum bude prijímať opustené deti, maloletých aj dospelých narkomanov, deti na výchovné opatrenie, detské obete trestných činov, bude poskytovať ambulantné služby aj terénnu sociálnu prácu, aj služby krízových centier pre matky s deťmi, aj plnoletých závislých, aj domovy na polceste pre mladých dospelých, bude tiež robiť školenia pre profesionálnych rodičov, prichýli deti v kríze aj všetky, ktoré zaklopú." 

Sprísnenia a spresnenia

Ďalšou z priorít je vytvorenie podmienok na zvýšenie profesionality výkonu opatrení v zariadeniach aj sprísnenie podmienok prijímania na resocializačný program. Minister práce Ján Richter nevylučuje, že prejde rok - dva a budú potrebné spresnenia. Niektoré zmeny podľa neho nebudú zakotvené v zákone, ale vo vyhláške, ktorá je podľa neho flexibilnejšia.

Priateľská tvár štátu 

Na rokovaní sa venovali okrem iného aj novele zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Poslanec Marosz navrhuje, aby ľudia nemuseli platiť pokutu, ak si do 15-ich dní od obdržania výzvy usporiadajú zmeškanú technickú a emisnú kontrolu.  "Aby nedostali hneď facku v podobe pokuty, ale aby ten štát ukázal priateľskú tvár." 

Reportér TV JOJ Peter Petrus priebeh rokovania sledoval naživo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy