Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenská republika oslavuje štvrťstoročie. Prišli krajšie zajtrajšky?
Zdielať na

Slovenská republika oslavuje štvrťstoročie. Prišli krajšie zajtrajšky?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dvadsaťpäť rokov. Presne toľko oslavuje samostatné Slovensko, ktoré prvého januára 1993 nechalo spoločný štát s Čechmi minulosti. Dnes už vieme zhodnotiť včerajšky, ktoré vtedy boli krajšími zajtrajškami. Ak si na všetky kľúčové udalosti už poriadne nespomínate, dovoľte nám, pripomenúť vám ich.

Michal Kováč a Václav Havel sú mužmi, ktorým už nikto nezoberie titul "prvý prezident samostatnej republiky". Dvadsaťpäťročnice sa už ani jeden z nich nedožil. 

Za 25 rokov samostatnosti si svoje zažila aj národná rada, ktorá si pamätá moravčíkovcov, mečiarovcov, dzurindovcov, krátku chvíľu aj radičovcov a ficovcov. Práve v budove národnej rady sa rušili Mečiarove amnestie a odohrával sa v nej aj pamätný večer, počas ktorého Vladimír Mečiar vymenil za jednu noc desiatky verejných funkcionárov a do funkcií dosadil svojich. 

"Aj to obdobie mečiarizmu ukázalo, že sme neboli úplne pripravení. My sme potom horko-ťažko budovali tie základné demokratické princípy," uviedol Béla Bugár, predseda strany Most-Híd. 

Slovensko sa postupne dostalo do NATO a stalo sa členom Európskej únie, k tomu sa ale pridali aj privatizačné neduhy, ktoré opisuje aj spis Gorila. "Je to úspešný príbeh, ale mohol byť úspešnejší, keby sme netrpeli tým naším večným rozháraním," povedal na adresu slovenského príbehu Anton Hrnko z SNS. Iný názor na to má predstaviteľ opozičnej strany OĽaNO Igor Matovič. "Začínali sme s obrovským majetom a so žiadnymi dlhmi, dnes nemáme žiaden majetok a obrovské dlhy," uviedol. 

Samostatné Slovensko je úspešný príbeh, tvrdí premiér

Samostatná Slovenská republika je úspešný príbeh, na ktorý treba byť hrdí, povedal v príhovore k 25. výročiu vzniku samostatnej Slovenskej republiky predseda vlády SR Robert Fico. Vyzval k tomu, aby sme robili veci spoločne tak, aby to bol úspešný príbeh aj v nasledujúcich rokoch našej samostatnej existencie. "Som hrdý na Slovensko, buďme hrdí na našu krajinu. Robme veci spoločne tak, aby to bol úspešný príbeh aj v nasledujúcich rokoch našej samostatnej existencie," povedal s tým, že čelíme obrovským očakávaniam, ľudia sa chcú približovať životnou úrovňou k najvyspelejšej Európe. Aj na ceste na týmito cieľmi však podľa premiéra Slovensko musí zostať bezpečné, demokratické a rešpektujúce politické, sociálne a ekonomické práva a proeurópsku orientáciu.

Ako poznamenal, dnes dopoludnia telefonoval s predsedom vlády Českej republiky Andrejom Babišom, krajiny s ktorou Slovensko dlhých 75 rokov, od roku 1918 až do 31. decembra 1992 vytváralo jeden štátny celok. "Krajiny, s ktorou Slovensko 1. januára 1993 ukázalo celému svetu nevídaný príklad pokojného rozdelenia federálnej republiky a vzniku dvoch samostatných štátov. Poďakoval som mu za 25 rokov nádherného susedského spolunažívania a vyslovil hlboké presvedčenie, že aj ďalšie vzťahy medzi Slovenskou republikou a Českou republikou budú pôžičkami vzájomnej dôvery," povedal premiér Fico.

Podľa Fica je dnešnej mladej generácii obdobie federácie mimoriadne vzdialené. „Slovenskú štátnosť berú ako prirodzenú a možno akúsi nudnú samozrejmosť,“ povedal. Považuje za jedinečnosť, že vznik samostatnej republiky sa uskutočnil v pokoji. Taktiež vníma potrebu viac oddeľovať zdravé vlastenectvo od nacionalizmu a zapracovať na vzťahu k štátnym symbolom.

25 rokov existencie štátu možno podľa Fica vnímať ako snahu vlád a jednotlivých slovenských parlamentov vytvárať pravidlá politického systému, ktorý má jasne oddelenú exekutívnu, parlamentnú a súdnu moc. Podľa neho všetky politické krízy boli riešené slobodnými parlamentnými voľbami a rozhodujúce slovo má vždy občan a jeho právo voliť. Slovensko vníma ako demokratickú krajinu. „Kto by predpokladal, že budeme úspešne predsedať Rade EÚ, prinášať aktívne riešenie na migráciu, ochranu hraníc. Dnes je to samozrejmosť,“ uviedol. 

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy