Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Turistická výbava na hory nezaručuje bezpečie. Treba ju vedieť správne používať
Zdielať na

Turistická výbava na hory nezaručuje bezpečie. Treba ju vedieť správne používať

VYSOKÉ TATRY / Na nohách stúpacie železá a v ruke čakan. To by malo byť v týchto dňoch základné vybavenie každého vysokohorského turistu. No nestačí mať len výstroj, musíte ho vedieť aj správne použiť.

Slnečné počasie mnohých láka vysoko do hôr. Pošmyknutie na zľadovatenom povrchu sa stalo osudným viacerým turistom, dokonca aj tým, ktorí na sebe mali povinnú výstroj. "To, že niekto má adekvátnu výstroj neznamená, že nemôže dôjsť k nehode, pretože tú výstroj sa, samozrejme, treba naučiť používať," uviedol Jozef Brejčák, záchranár Horskej záchrannej služby.

Pri turistických stúpacích železách, takzvaných mačkách je dôležitá správne nastavená veľkosť. So studenými rukami si určite nie je jednoduché mačky nastaviť, a preto je dôležité, aby ste tak urobili už doma. Ani chôdza v nich nie je na prvýkrát úplne jednoduchá, preto treba byť nanajvýš opatrný. 

K povinnej výbave patrí aj turistický čakan. "Ten sa má držať za hlavu s hrotom smerujúcim dozadu. To je taký základ pre turistov. V podstate je to tak preto, aby mohol turista čakan so spodným hrotom zapichovať do svahu. Je to tak aj preto, že ak by došlo k pádu, tak si človek zasunie čakan pod seba a hrot svojou váhou zaťaží do steny, tým nastáva brzdenie," uviedol Brejčák.

Pri miernejšom sklone došľapujete na celú plochu chodila s "mačkami", keď je ale stúpanie strmejšie, využívajú sa predné hroty. Pri zostupe sa, naopak, používajú zadné hroty. Ak je ale terén veľmi strmý, musíte cúvať a ísť cez predné hroty. "Nikdy by sa nemalo chodiť na bočných hrotoch, pretože vtedy dochádza k pošmyknutiu. S mačkami sa zabrdiť nedá," odporúča Brejčák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy