Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Deň veľkých zmien: V krajoch nastupujú do funkcie noví župani
Zdielať na

Deň veľkých zmien: V krajoch nastupujú do funkcie noví župani

Google News Button Sledovať správy

BANSKÁ BYSTRICA / Po Prešovskom a Trenčianskom sa aj v ďalších slovenských krajoch menia poslanci a do úradov nastupujú novozvolení župani.

Výmeny sa dejú v krajským mestách. Výnimkou je Banskobystrický vyšší územný celok. Marián Kotleba odovzdáva úrad Jánovi Lunterovi na zasadnutí v Rimavskej Sobote.

V Nitre opäť Belica

Milan Belica (Smer-SD, SNS, Most-Híd) stojí na čele kraja už 16 rokov, teraz opäť vstúpil do päťročného volebného obdobia. Stal sa tak najdlhšie úradujúcim predsedom samosprávneho kraja na Slovensku. Vo svojom príhovore sa poďakoval voličom za podporu a vyjadril presvedčenie, že s novozvolenými poslancami nájde spoločnú reč a ich spolupráca bude konštruktívna.

"Mám nádej, že pri prijímaní zásadných rozhodnutí bude hlavnú úlohu zohrávať záujem kraja,“ povedal Belica. Podčiarkol, že kým na začiatku svojho vzniku bol Nitriansky samosprávny kraj jedným z najzaostalejších regiónov Slovenska, dnes má najlepšie finančné zdravie aj ekonomický rating zo všetkých samosprávnych krajov. "V rámci ciest druhej triedy by sme mali v blízkom čase, možno hneď aj na jar, opraviť zhruba 60 kilometrov ciest, čo bude ohromná vzpruha pre obyvateľov a hlavne pre priemyselné parky,“ povedal Belica o najbližších plánoch. 

V Bratislave zložil sľub Droba

Nový predseda kraja Juraj Droba sa po zložení sľubu všetkým prítomným prihovoril. “Obyvateľov Bratislavského samosprávneho kraja trápia podobné problémy ako na celom Slovensku. Je to doprava, školstvo, regionálny rozvoj a ďalšie. Chcem im povedať, že odhodlanie meniť veci k lepšiemu máme, preto si vyhrňme rukávy a poďme sa schuti pustiť do práce. Dnešným dňom si zároveň vyzliekam zelené stranícke tričko a budem pracovať pre obyvateľov kraja,“ povedal Droba. Dodal, že sa chce poďakovať doterajšiemu predsedovi kraja Pavlovi Frešovi a že je rád, že našli spoločnú reč.

Podľa medializovaných informácií zostáva Pavol Frešo pracovať pre kraj ako externý poradca. Juraj Droba tieto informácie potvrdil s tým, že Pavol Frešo bude externým konzultantom na obdobie troch mesiacov

V Košiciach si prevzal úrad Trnka

Po 12 rokoch v kresle predsedu Košického samosprávneho kraja vystriedal Zdenka Trebuľu Rastislav Trnka. Ten je obklopený najmä aktivistami a v posledných mesiacoch sa zviditeľnil najmä odporom voči parkovacej politike v Košiciach. "Myslím si, že je potrebné zanalyzovať celý stav hospodárenia v kraji a to sa urobí," vyjadril sa nový predseda kraja. 

Lunter nahradil Kotlebu 

Odovzdávanie úradu medzi Kotlebom a Lunterom a sa výnimočne odohralo v Rimavskej Sobote. Nezaobišlo sa to ale úplne bez konfliktu. Ochranka bývalého župana Banskobystrického kraja na ceremóniu odmietla vpustiť niektorých novinárov. Na miesto dokonca volali štátnych policajtov. Zasadnutie nakoniec začalo s meškaním 10 minút. "Medzi 49 krajskými poslancami je aj viacero nováčikov. No a poslanecký sľub zložil aj Marián Kotleba, ktorého si ľudia zvolili za poslanca," informuje reportérka TV JOJ Katarína Kováčiková. 

Novozvolený predseda Ján Lunter už ohlásil aj pripravované zmeny. "Spraviť personálny audit, právny audit a pozrieť sa v akom stave tá župa je." 

Prvá slovenská županka

Prvá slovenská županka Erika Jurinová sľúbila, že bude oddaná svojmu kraju na slávnostnom obrade v sobášnom paláci v Bytči. Šéfovať bude Žilinskému samosprávnemu kraju. Prezradila nám, že vo svojej funkcii chce najprv urobiť kontrolu jednotlivých odborov. "Myslím, že dokážem, že ženy vedia riadiť veci verejné," hovorí Jurinová. 

V Trnave nastúpil Viskupič 

Do úradu predsedu Trnavského samosprávneho kraja nastúpil Jozef Viskupič. "Sľubujem, že budem riadne plniť svoje povinnosti, ochraňovať záujmy samosprávneho kraja, dodržiavať Ústavu Slovenskej republiky," prisľúbil nový župan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy