Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vladimíra Mečiara budú opäť vyšetrovať pre amnestie
Zdielať na

Vladimíra Mečiara budú opäť vyšetrovať pre amnestie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vladimíra Mečiara predsa len budú vyšetrovať, a to napriek tomu, že polícia to v lete stopla. Trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa sa bývalý premiér mohol dopustiť udelením amnestií v prípade zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Informáciu Televízii JOJ potvrdila Krajská prokuratúra v Bratislave.

Je posledný májový deň a ústavný súd krátko pred vypršaním lehoty potvrdzuje, že Mečiarove amnestie sú neplatné. Následky na seba nenechávajú dlho čakať. Obžaloba ľudí zapletených do únosu prezidentovho syna po dlhých rokoch ožíva, no senát konštatuje aj ďalšiu podstatnú vec a síce, že Vladimír Mečiar amnestiami porušil zákaz svojvôle a zneužil svoje právomoci.

"Je zjavné, že išlo o samo-amnestiu, ktorou došlo k neprípustnému zásahu aj do ďalších princípov demokratického a právneho štátu," píše sa z náleze Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Vyšetrovanie možného zneužitia právomoci Vladimírom Mečiarom však polícia krátko na to zastavila. Odôvodnila to tým, že skutok je už premlčaný.

Vyšetrovateľ konal predčasne

Poslanec Ondrej Dostál sa ale obrátil na Generálnu prokuratúru. Tá vyhodnotila, že vyšetrovateľ konal predčasne, a tak spis vrátila krajským prokurátorom. "Vo veci bude vykonané vyšetrovanie zamerané na preukázanie toho, či boli naplnené znaky trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa zo strany Vladimíra M., následne bude vo veci rozhodnuté i s prihliadnutím na dĺžku vtedy zákonnej premlčacej doby," píše sa stanovisku Krajskej prokuratúry v Bratislave.

"V tých súvislostiach sa môže stať, že bude vypočutý Vladimír Mečiar a ďalší svedkovia. Budú sa zaisťovať dôkazy," hovorí pre TV JOJ expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

"Ak to vyhodnotí polícia a prokuratúra tak, že udelením amnestií sa Vladimír Mečiar mohol dopustiť trestného činu, tak neexistujú zákonné prekážky, aby bol stíhaný, pretože premlčacia doba neplynula," uviedol poslanec NR SR (OKS) Ondrej Dostál.

Mečiarova reakcia

Expertka na trestné právo sa však prikláňa k tomu, že skutok je premlčaný. Vyšetrovanie podľa nej bude mať iný význam, ako samotné stíhanie Mečiara: "Ale určite taký odkaz aj z morálneho hľadiska tam bude, že áno, ten trestný čin sa stal a spáchala ho konkrétna osoba," uviedla Kurilovská.

Stanovisko Vladimíra Mečiara sa nám získať nepodarilo. Podľa našich informácií je odcestovaný. Krátko po rozhodnutí ústavného súdu sa však pre RTVS vyjadril jednoznačne: "Mňa sa to nedotýka nijako, mne môžu byť tí, čo tak rozhodli, ukradnutí," vyjadril sa Mečiar.Na Okresnom súde Bratislava III medzitým sudca už niekoľko mesiacov študuje rozsiahly spis o zavlečení Michala Kováča mladšieho. Meno Vladimíra Mečiara sa v obžalobe nespomína.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy