Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nebezpečný luxus. Preukazovanie pôvodu majetku po novom
Zdielať na

Nebezpečný luxus. Preukazovanie pôvodu majetku po novom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Preukazovanie pôvodu majetku je opäť témou, ktorá bude víriť politické vody. Ohlásil ju samotný Robert Fico a momentálne sa pripravuje konkrétne znenie zákona. Zákon o preukazovaní pôvodu majetku pritom platí už dnes.

Písal sa rok 2005 a opozičný líder Robert Fico a takto sa tešil. "Keby bol tento zákon prijatý, tak by aspoň deti v Trenčianskych Tepliciach mali novú škôlku s krytým bazénom a tenisovým kurtom," povedal Fico. "Ide o vilu Elektru. Omyl. Mečiar s tým nič nemá a Mečiara sa to nijako nedotýka," uviedol vtedajší predseda ĽS HZDS Vladimír Mečiar. A ani sa nedotklo.

V roku 2008 totiž Ústavný súd po trojročnom skúmaní vyniesol verdikt, že zákon nie je v súlade s Ústavou, pretože je retroaktívny a bremeno vyšetrovania má byť na vyšetrovateľoch. V roku 2010 zložil Robert Fico reparát a parlamentom prešiel nový zákon. "Pre mňa je dôležité, že dôkazné bremeno bude na osobe, ktorá bude musieť vysvetliť majetok a že bude spätná retroaktivita," povedal vtedy Fico. "Tento zákon postihne len menšie ryby," uviedol exminister spravodlivosti Daniel Lipšic.

Či vôbec nejaké ryby postihol, ukáže štatistika, ktorú čakáme od polície. Zdokladovať mali majetok tí, ktorí si užívali luxus, ktorý mal hodnotu 1 500 násobku minimálnej mzdy, narozdiel od ich reálnych príjmov. Ide približne o pol milióna eur. "Bol nefunkčný a bol prijatý tak, že aj keby bol niekto odsúdený, s najväčšou pravdepodobnosťou by to Ústavný súd zrušil," myslí si politický komentátor Marián Leško.

Píše sa rok 2017 a Robert Fico prichádza s reprízou reprízy. Dokonca s rovnakými slovami. "Vzniká vôľa vo vládnej koalícii preložiť nový ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku, kde dôkazné bremeno by bolo prenensené na osobu, u ktorej je podozrenie, že nevie vysvetliť pôvod svojho majetku," povedal premiér. "Nie je neprekonateľným problémom, aby ten človek, keď nadobudol majetok, ktorý legálne nemohol nadobudnúť, aby dokazoval, odkiaľ ho získal," myslí si poslanec Peter Kresák z Mostu-Híd.

"Neradi by sme sa na túto tému vyjadrovali predtým, ako bude na stole sfinalizovaný konkrétny návrh. Keď ho vložíme do procesu, určite ho predstavíme," píše sa stanovisku ministerstva spravodlivosti. Majetok žiadneho z mečiarovských privatizérov ani iných veľkopodnikateľov sa po prijatí zákona o preukazovní pôvodu majetku nijako nescvrkol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy