Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vstup protiimigračnej strany do parlamentu spôsobil rozruch. S AfD nebude nikto spolupracovať
Zdielať na

Vstup protiimigračnej strany do parlamentu spôsobil rozruch. S AfD nebude nikto spolupracovať

Google News Button Sledovať správy

BERLÍN / Angela Merkel povedie už štvrtýkrát najsilnejšiu krajinu Európy. Vyplýva to z výsledkov nemeckých volieb. Mutti Merkel, ako ju familiárne prezývajú, však stratila oproti roku 2013 skoro deväť percent a ružovo nedopadli ani druhí socialisti Martina Schulza, ktorí hneď oznámili, že idú do opozície.

Veľká radosť zavládla u Alternatívy pre Nemecko, pravicovej strany, ktorej hlavná téma bola migrácia a kritika Merkelovej. Poskočila o 8 percent a prvýkrát sa dostala do parlamentu, čo hneď po zverejnení výsledkov vyhnalo pred volebný stan AfD množstvo demonštrantov. "Ukazuje to, akú tu máme politickú krízu. To sú rasisti, viac alebo menej skrytí, ale rasisti. A to, že sú v parlamente je problém," povedal jeden z demonštrantov. "Sú to klamári a dokázali to oklamať neistých ľudí a tých, čo nie sú dostatočne vzdelaní," myslí si ďalšia demonštrujúca.

Napriek demonštrantom si členovia AfD nenechali pokaziť oslavy a do neskorých nočných hodín sa radovali z úspechu. "Tento výsledok je jasným vstupom do nemeckého parlamentu, o ktorý sme sa snažili posledné 4 roky. Je to naliehavý signál demokracii v Nemecku, že je už aj v Berlíne provokatívne parlamentné zastúpenie pre dôležité otázky," povedala predsedníčka strany, Frauke Petry.

Samotné voľby boli najmä o tom, či to po štvrtýkrát ustojí Angela Merkel. Aj keď sa v porovnaní s rokom 2013 prepadli, Merkelovej únia CDU/CSU bude zostavovať vládu. "Bez pochýb sme dúfali v lepší výsledok, to je jasné," povedala po zverejnení výsledkov Merkel.

Druhou najsilnejšou stranou sa stali socialisti SPD na čele Schulzom, dosiahli však najhorší výsledok v dejinách povojnového Nemecka. Do koalície s CDU"CSU už nepôjdu. "S volebným výsledkom 20,5 percenta sme pochopili našu úlohu - byť silnou opozíciou v tejto krajine a obhajovať demokraciu voči tým, ktorí ju spochybňujú," vyjadril sa Martin Schulz.

Hoci sa koalícia ešte len bude formovať, všetky strany už teraz vylúčili spoluprácu so stranou AfD.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy