Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
U.S.Steel by mali Číňania prebrať už v januári. Železiarne to označili za fámu
Zdielať na

U.S.Steel by mali Číňania prebrať už v januári. Železiarne to označili za fámu

Archívna reportáž

KOŠICE / Reči okolo predaja košických oceliarní znejú už niekoľko mesiacov. Najnovšie prišiel Denník Korzár s informáciou, že by oceliarne U.S.Steel mali od 1. januára 2018 zmeniť majiteľa. Za 1,17 miliardy eur by ich mal prebrať čínsky, štátom ovládaný, gigant He Steel Group. Hovorca U.S.Steel však tieto tvrdenia označil za fámu.

Americký U. S. Steel sa mal podľa informácií Korzára dohodnúť s predstaviteľmi čínskeho koncernu He Steel Group na predaji košických oceliarní. Majiteľa by mali zmeniť už začiatkom budúceho roka. Podľa informácií denníka by mal nový investor ponechať pôvodný počet pracovných miest. 

V otázke predaja oceliarní sa ale podľa ich hovorcu Jána Baču nič nezmenilo. Informáciu o predaji označil za fámu a uviedol: "Fámy nekomentujem."

Špekulácie o odchode amerického investora čínskej skupine HE Steel začali už pred pár mesiacmi. Košické železiarne už v minulosti odmietli komentovať akékoľvek informácie, ktoré sa týkajú ich predaja. Nikdy ani jasne nepotvrdili, že by sa fabrika mala vôbec predávať. Do debaty sa ale vložil premiér Robert Fico, ktorý chcel prípadnú zmenu majiteľa využiť na vstup štátu do košického podniku. "Máme záujem vložiť nohu a povedať, že nech štát je silnejší v tomto podniku," povedal Fico.  Povedal, že keby hrozil odchod U. S. Steelu z Košíc, vláda sa pokúsi s Američanmi alebo novým majiteľom huty dohodnúť na zoštátnení časti podniku.

Americko-čínske rokovania

Ešte vo februári sa stretli na úrade vlády čínski a americkí zástupcovia firiem, ktoré figurujú pri predaji košických železiarní. Hlavným bodom ich programu bol podľa informácií práve ich predaj. Američania podpísali s koncernom HE Steel memorandum o porozumení. Podpisom dokumentu vstúpili Číňania do procesu predaja. Ministerstvo hospodárstva ale tvrdilo, že o prípadnom predaji US Steelu nič nevie a nemalo by to ani hroziť.

Železiarne chcela kúpiť aj spoločnosť Moravia Steel, slovenského milionára žijúceho v Prahe Tomáša Chreneka, a to ešte v roku 2015. Problémom bola ale vysoká suma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy