Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najmocnejšia žena sveta je skvelá pekárka a bojí sa psov
Zdielať na

Najmocnejšia žena sveta je skvelá pekárka a bojí sa psov

Google News Button Sledovať správy

BERLÍN / Spolková kancelárka Angela Merkel zastáva svoj post od 22. novembra 2005 ako vôbec prvá žena v tejto funkcii. Počas svojho pôsobenia si vybudovala silnú pozíciu a stala sa uznávanou autoritou nielen doma, ale aj vo svete. Rešpektujú ju lídri USA aj Ruska.

Angela Merkel sa takmer narodila s priezviskom Kazmierczak. Nielen jej starý otec, Ludwig Kazmierczak, mal poľské korene. Narodil sa v roku 1896 v Poznani. Po prvej svetovej vojne emigroval do Berlína, kde sa oženil s rodenou Berlínčankou, s ktorou mal neskôr syna Horsta Kazmierczaka, otca nemeckej kancelárky. 

Na začiatku 30. rokov sa rodina rozhodla, že sa odtrhne od svojej poľskej minulosti a "ponemčila" priezvisko na Kasner. Nechýbalo teda veľa a Merkel sa mohla narodiť ako Angela Kazmierczak. Pri narodení v roku 1954 v Hamburgu jej dali stredné meno Dorothea. Značnú časť svojho života prežila vo vtedajšej Nemeckej demokratickej republike, asi 80 kilometrov od Berlína v mestečku Templin. 

Mladú Angelu zaujímala fyzika, ktorú študovala aj na vysokej škole v Lipsku. V pracovnej oblasti sa venovala výskumu kvantovej chémie. 

Z fyziky do politiky

Svojej politickej šance sa chytila po znovuzjednotení Nemecka. Najskôr pôsobila ako hovorkyňa. Zaujala ju politika CDU, v ktorej sa začala angažovať. Stala sa z nej spolková ministerka pre otázky žien a mládeže, od roku 1994 ministerka životného prostredia, ochrany prírody a jadrovej bezpečnosti. 

Prvým postom v "jej" strane bola funkcia generálnej tajomníčky. V roku 2000 ju delegáti zvolili za predsedníčku strany a o päť rokov neskôr sa stala ako prvá žena v povojnových dejinách Nemecka spolkovou kancelárkou. 

Prvá ťažká skúška prišla v rokoch 2009-2013, kedy bola Európa v ťažkej finančnej kríze. Merkel sa stala symbolom fiškálnej úspornosti, zoškrtala výdavky a na hospodárenie s financiami prísne dohliadala. Za tieto opatrenia ju skritizovali najmä v Grécku a v Španielsku, kde ju protestujúci často prirovnávali k Hitlerovi. 

Pôsobenie v úrade jej značne skomplikovala aj migračná kríza. Jej rozhodnutie otvoriť hranice utečencom zo Sýrie v roku 2015 vyvolalo v krajine rozporuplné reakcie. Líderka ale toto rozhodnutie nepovažuje za chybu. "Ak by som mohla vrátiť čas, lepšie by som sa pripravila na príchod 890 tisíc utečencov," vyhlásila. Symbolom utečeneckej krízy v Nemecku sa stalo "wir schaffen das", čo v preklade znamená "my to zvládneme". Americký magazín TIME ju označil za osobnosť roka 2015. Barack Obama na jej adresu povedal, že "ak by bol Nemec, volil by ju." Vo všeobecnosti je nemecká líderka považovaná za lídra Európskej únie a kancelárku slobodného sveta.

Otvorenie hraníc prinieslo Merkel aj negatívne následky. Časť jej voličov s týmto krokom nesúhlasilo. Na migračnej kríze v podstate vznikla populistická, krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD). Niektorí vinia z úspechu AfD práve Merkel pre politiku otvorených dverí. Aj napriek tomu už v prieskumoch pred voľbami si želalo až 55 percent Nemcov, aby Merkel viedla Nemecko aj štvrté funkčné obdobie. V nedeľných voľbách získala jej strana po zatiaľ len spresnenej prognóze, ktorú zverejnila televízia ARD v čase, keď boli známe výsledky vo 279 volebných okresoch z celkového počtu 299, 32,8 percenta hlasov.

Psie dni s Putinom

Od roku 2005 si vybudovala doma i vo svete pevné postavenie. Rešpektujú ju aj lídri dvoch najmocnejších svetových mocností, USA a Ruska. Je dokonca jednou z mála európskych politikov, ktorý vedie aj po anexii Krymu Ruskom rozhovory s Vladimírom Putinom, ktorý na jej adresu povedal, že ju rešpektuje a berie ju za rovnocenného partnera. 

Merkel ale zažila s Putinom aj veľmi náročné obdobie. Pri jej prvej návšteve Kremľa jej ruský prezident daroval plyšovú hračku psa. Merkel sa psov veľmi bojí, odkedy ju v 90. rokoch jeden pohrýzol. S darovaním plyšového psa ale Putin neskončil. Pri ich ďalšom stretnutí v jeho letnom sídle na brehu Čierneho mora nechal okolo kancelárky voľne pobehovať svojho čierneho labradora Konyho. Merkel zostala sedieť ako zamrznutá, Putin sa sarkasticky usmieval. 

Koláčová kancelárka

Okrem úspechoch v politike je Merkel zručná aj v kuchyni. Vo svojich politických začiatkoch sa viackrát chválila, že je skvelá pekárka. Vyzdvihovala najmä svoj slivkový koláč, ktorý sa neskôr stal pre nemecké médiá meradlom toho, koľko času venovala súkromnému životu a svojmu manželovi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy