Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister Gajdoš predstavil plán pre vojakov do roku 2030
Zdielať na

Minister Gajdoš predstavil plán pre vojakov do roku 2030

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Viete, čo budete nakupovať o mesiac či o rok? Armáda to - aspoň zhruba - potrebuje vedieť až do roku 2030. A tak ministerstvo obrany dalo na papier dlhodobý plán, ktorý ráta aj s nákupom rôznej techniky, vrátane obrnených vozidiel či stíhacích lietadiel. A zdá sa, že má podporu politikov z celého spektra.

Ministerstvo obrany vytvorilo historický dokument - dlhodobý plán rozvoja obrany do rroku 2030, zahŕňa všetky náklady, vrátane nových systémov či výzbroje.

"Obranné investície sú až 29,9 miliardy eur. Hlavnými princípmi sú: hodnota za peniaze, aby občania Slovenska vedeli, akým spôsobom boli efektívne e účelovo použité peniaze," hovorí minister obrany Peter Gajdoš.

"Tento dokument dáva dobrý predpoklad na to, aby sme vedeli, že v najbližších 12 rokoch plánujeme realizovať také a také veci za toľko peňazí. To sú veci, ktoré doteraz neboli," povedal bezbečnostný analytik Jaroslav Naď. "Spracovaním dokumentov budú mať ozbrojené sily legálny rámec na formuláciu svojich požiadaviek na smerovanie svojho rozvoja a na zdôvodnenie svojich potrieb," dodáva náčelník generálneho štábu Milan Maxim.

Dlhodobý plán bol vytvorený na základe záväzku Slovenska zvyšovať výdavky na obranu. "Je tam určitý základ, rámec, je to predpoklad vyčleňovania 1,6 HDP do roku 2020 a 2 percentá do roku 2024," uviedol Gajdoš.

Čo sa týka plánovaného nákupu nadzvukových stíhacích lietadiel, Slovensko si nevyžiadalo ponuky len od Američanov či Švédov, ale aj od Rusov a minister obrany vysvetľoval, prečo.

"Čo sa týka ponúk producenta Mig-29, je to záležitosťou skutočne iba ponuky, ktorá bola daná z hľadiska porovnania spôsobiloti, taktických možností a cenovej ponuky... Nákup stíhacích lietadiel produkcie Mig je vylúčený," povedal minister. "Pre mňa je nepochopiteľné to, aby sme si vypýtali akúkoľvek ponuku na dodávky vojenskej techniky od Ruskej federácie. Sme členmi NATO a EÚ, slová ako kompatibilita, interoperabilita sú základom. Rovnaký problém mám ale aj s tým, aby sme predlžovali techniku, ktorú máme dnes zavedenú, potrebujeme sa zbaviť všetkého, čo nemá priamu názväznosť na vojenskú techniku NATO," myslí si Naď. 

Súvisiace články