Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico, Danko a Bugár: Ukľudnili sme koaličnú hladinu
Zdielať na

Fico, Danko a Bugár: Ukľudnili sme koaličnú hladinu

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koaličné strany sa dohodli na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá bude pracovať na vytvorení dohody ku Koaličnej zmluve. Oznámil to po rokovaní dnešnej Koaličnej rady premiér Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého bolo rokovanie dlhé, vážne, konštruktívne aj dobré. Do pracovnej skupiny dá každá strana, Smer-SD, Most-Híd a SNS, jedného človeka a spoločne vytvoria dodatok.

Jedným zo základných bodov, na ktorom sa koaliční lídri dohodli, je pravidelné rokovanie koaličnej rady. Prebiehať bude pravdepodobne každý pondelok. Komunikáciu na pravidelnej báze navrhujú aj pre krajské štruktúry. "Bola to trojhodinová diskusia, na ktorej sme riešili aj ťažké veci. Musíme sa viacchápať, ale o tom sú koalície." hovorí premiér Fico. Podľa premiéra platí pravidlo, že Slovensko je krajina, kde vládnu koaličné vlády a je teda jeho povinnosťou, aby to fungovalo. 

Rozpočet

Ďalším bodom bol rozpočet. Každá strana by mala predkladať návrhy rozpočtu a následne si určia priority. Podľa Fica sa všetci traja prihlásili k tomu, že treba dodržiavať fiškálnu zodpovednosť. Podľa premiéra budú hľadať riešenie, aby fiškálna zodpovednosť ostala zachovaná, ale zároveň aj strany mohli plniť svoje sľuby a zlepšiť životnú úroveň obyvateľov. Zároveň si všetci traja uvedomujú, že musia byť zodpovední, ak chce Slovensko patriť do jadra EÚ.

Odkaz Slovensku

Za konštruktívne pokladá toto rokovanie aj Andrej Danko. "Je pre mňa veľmi dôležité, že ma moji koaliční partneri vypočuli. Otvorene sme hovorili o veciach, ako zlepšiť komunikáciu." Verí, že z medzinárodného hľadiska sa nemusíme za túto krajinu hanbiť. Z hľadiska vnútorného sa stávajú stále cieľom atakov, ale odkazuje Slovensku, že vláda má záujem počúvať problémy ľudí v tejto krajine. 

Líder strany Most-Híd Béla Bugár sa stručne vyjadril k rokovaniu a podotkol, že si stanovili mantinely, ako budú spoločne pracovať. Premiér tiež zdôraznil, že vládna koalícia má eminentný záujem na tom, aby 1. septembra urobila všetky podujatia k oslavám 25. výročia Dňa ústavy v duchu spolupráce koaličných strán. Zmierovaciu koaličnú radu predseda SNS Andrej Danko poňal tak trochu chemicky. "Hlavne to bolo o nastavení chémie. Pretože keby nefungovala chémia a ľudskosť medzi nami, nemôže fungovať táto vláda." Na chémiu sa teda budú musieť spoľahnúť ešte najbližšie dva roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy