Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Magátovi potvrdili rozsudok. Na kreslo župana si nesadne
Zdielať na

Magátovi potvrdili rozsudok. Na kreslo župana si nesadne

BRATISLAVA / Marián Magát nebude môcť kandidovať za župana v Žilinskom kraji. Odvolací súd totiž potvrdil jeho rozsudok. Z kandidátky na žilinského župana tak automaticky vypadne.

Ako na facebookovom profile uviedli Správy RTVS, akýkoľvek rozsudok, či už s rovnakou, alebo zmenenou výškou trestu je právoplatný. Magát síce môže využiť mimoriadny opravný prostriedok, no na kreslo žilinského župana sa v najbližších voľbách nedostane. 

Marián Magát bol ešte vo februári odsúdený za nedovolené ozbrojovanie na tri roky odňatia slobody podmienečne okresným súdom v Čadci. Odvolal sa však, pretože žiadal, aby jeho čin posúdili len ako priestupok, no odvolací súd jeho rozsudok potvrdil.

Magát tvrdí, že zbraň úplnou náhodou objavil v ruinách starej pivnice revolver a neodolal pokušeniu vyskúšať, či to nie je atrapa. Podľa polície držal pri sebe zbraň, aj keď na to nemal oprávnenie.

Ani prokurátorka však nebola spokojná. Podmienka sa jej zdala krátka. Nepáčilo sa jej, že súd uznal Magátovi poľahčujúcu okolnosť, že predtým viedol riadny život. "Obžalovaný bol v minulosti trikrát prejednávaný a postihnutý za priestupky, dokonca jeden z nich súvisel s nedovoleným zaobstarávaným si streliva," uviedla prokurátorka Silvia Šinkovičová. 

Magáta tiež súdia za zločin rozširovania extrémistických materiálov. Obžalovaný je aj z prečinu hanobenia národa, rasy a tiež z podpory skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd – najnovšie aj z prečinu popierania holokaustu.

Je zakladateľom extrémistickej skupiny Vzdor Kysuce. V minuloročných parlamentných voľbách neúspešne kandidoval za Kotlebovu Ľudovú stranu Naše Slovensko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy