Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vláda rokovala na diaľku. Premiér mandát získal, no na vyhlásenie neprišiel
Zdielať na

Vláda rokovala na diaľku. Premiér mandát získal, no na vyhlásenie neprišiel

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico zrušil svoje plánované vyhlásenie aj rokovanie vlády. Jeden bod však bolo nutné prerokovať. Na to, aby sa mohol stretnúť so svojimi partnermi z Rakúska, z Česka a z Francúzska potreboval mandát vlády. Hlasovali tak o tom na diaľku.

"Poverený pracovník kancelárie vedúceho úradu vlády pripraví dokumenty, prezenčku a obíde všetkých ministrov. Oboznámia sa s nimi, podpíšu prezenčnú listinu, a to je prakticky všetko," uviedla hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová. Vďaka tomuto kroku sa premiér vyhol sporu s SNS, ktorá so zasadnutím vlády nesúhlasila. Rokovanie teda včera oficiálne zrušil a o mandát požiadal per rollam. 

Per rollam sa využíva v prípadoch, keď je potrebné vec odsúhlasiť bezodkladne. "Ide o formu hlasovania nielen vo vláde, ale je to rozhodovanie prostredníctvom obežníka. Osoby rozhodujú podpisom, tým, že sa im obežník zašle," uviedol Kamil Baraník z Katedry ústavného práva Univerzity Komenského. 

O čom všetkom môže vláda týmto spôsobom hlasovať upravuje rokovací poriadok vlády. Podľa právnika si však trochu odporuje s ústavou. "Odsek, podľa ktorého vláda nemôže rozhodovať podľa článku 119, je ťažké si predstaviť, lebo ten obsahuje prakticky všetko, o čom vláda môže hlasovať," uviedol Baraník.

Rokovací poriadok vlády však hovorí aj o tom, kedy je toto hlasovanie platné. Pri per rollam totiž platí, že ak nesúhlasí hoci len jeden člen vlády, rozhodovať sa bude na riadnom rokovaní vlády. To sa však teraz nestalo a faktom ostáva, že premiér podľa slov hovorkyne mandát na stretnutie s kolegami do Rakúska získal.

Per rollam nevyužili po prvýkrát

V každom prípade súčasná vládna koalícia už takéto hlasovanie využila, a to začiatkom minuloročného leta, keď sa koalícia pokúšala odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka a ministri sa nestíhali stretnúť fyzicky na úrade vlády. Podobne sa postupovalo aj pri odvolávaní iných ministrov. Kabinet premiérov Fica, Dzurindu či Radičovej takto v minulosti na diaľku schvaľoval rôzne zmeny v medzinárodných zmluvách či materiály o makroekonomickom vývoji Slovenska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy