Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Koaličná kríza pokračuje, Smer odmieta ustúpiť, SNS si takto vládnutie nepredstavovalo
Zdielať na

Koaličná kríza pokračuje, Smer odmieta ustúpiť, SNS si takto vládnutie nepredstavovalo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V centrálach koaličných strán bolo pred mimoriadne očakávaným zasadnutím koaličnej rady poriadne horúco. V centrále Mostu, SNS a na Úrade vlády rozoberali stranícke špičky situáciu i taktiku ďalších politických bojov.

V pondelok večer po vyyše hodinovej porade pred novinárov predstúpil Béla Bugár, ktorý tvrdil, že od Danka bude požadovať vysvetlenie. Že by za koaličnou krízou boli eurofondy a údajná požiadavka ich presunu z Ministerstva školstva pod úrad podpredsedu Pelegriniho, odmietol. "Je to klamstvo, to sa takto nedá," povedal v pondelok Bugár. 

Na Úrade vlády sa podľa informácií TV JOJ mali v podobnom čase s predsedom Ficom stretnúť aj politické špičky Smeru. Rokovanie prebehlo za zatvorenými dverami, mimo televíznych kamier. Podľa informácií Denníka N sa užšie vedenie zhodlo na tom, že Smer nebude ustupovať Dankovým požiadavkám.

V utorok krátko pred začiatkom koaličnej rady sa stretlo aj vedenie SNS. Jej predseda Andrej Danko však už bol vo svojich vyjadreniach pomerne mierny. V pondelok totiž pre portál Plus jeden deň na margo vypovedania koaličnej zmluvy stroho odpovedal, že ho Robert Fico nebude dráždiť, že je nahnevaný a že pôjde na doraz. V utorok bola jeho rétorika zmierlivejšia. "Je dôležité, aby sa vrátila medzi koaličných partnerov elementárna úcta. Aby sme si jasne určili priority najmä v oblasti sociálnych, aby to nebola vláda len pre vládnutie," povedal Danko. 

Danko tiež povedal, že si pri svojom vstupe do politiky efektívne riadenie štátu predstavoval inak. A že tento spôsob zvoli len preto, že bez revízie koaličnej zmluvy nie je možné ďalej fungovať. Pripustil, že za krízou sú peniaze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy