Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Vláda schválila milióny na podporu športu. Najviac dostanú najpopulárnejšie
Zdielať na

Vláda schválila milióny na podporu športu. Najviac dostanú najpopulárnejšie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Viac ako 32 miliónov eur schválila naša vláda na ďalšiu podporu športu a mládeže. Prioritou tejto pomoci sa stali najpopulárnejšie športy. Odborníci ale argumentujú názorom, že priviesť k športu by sa mali masy žiakov. A je jedno, akému športu sa v detskom veku venujú.

Vláda sa rozhodla podporiť šport pre deti a mládež desiatkami miliónov eur. "Na tento účel bolo vynaložených 32 a pol milióna eur," povedal premiér Robert Fico. "Sú to financie, ktoré sú už vyčlenené na konkrétne projekty," dodáva hovorkyňa školstva Ivana Skokanová.

Všetky športy si však nie sú rovné, a tak sa peniaze budú rozdeľovať podľa istého kľúča. "Samozrejme prioritizovali sa tie športy, ktoré sú najpopulárnejšie, kde v SR športuje veľa detí, mládeže a v ktorých športovci dosahujú významné výsledky," vysvetľuje minister školstva Peter Plavčan. 

Podľa odborníkov však, najmä v prípade malých detí, nie je dôležité, aby dosahovali vynikajúce výsledky, dôležité je, že športujú. "Predčasná špecializácia a zameranie na výsledok má za následok vyhorenie športovca a potom nedosiahne také výsledky, aké by mohol," informuje odborník na financovanie športu pre deti Peter Melek. 

Rádovo najviac peňazí od štátu pôjde na futbal, hokej, či tenis. Na Slovensku vznikne prvé motoristické centrum mládeže či centrum pre bežecké lyžovanie. Na mieste je ale otázka, ako sa majú rozvíjať menej rozšírené športy.

"Najprv musím mať základňu a potom môžem mať najlepších," hovorí inštruktor lukostreľby Anton Polach. "Som ale názoru, že na investíciách tohto rozsahu by sa mala väčšou mierou podieľať aj súkromná sféra," dodáva Melek. Jeden z najstarších lukostreleckých klubov pre deti dostal štátnu podporu 400 eur. "Výroba terčovnice von stojí 600, do haly 250 eur. Keby som chcel jednu terčovnicu navon, tak mi tá dotácia nepostačí," povedal Polach.

Kľúčovou môže byť nadviazanie spolupráce so školami. Školy na športovú infraštruktúru získajú aj tento rok financie navyše. "Najnovšie je to podpora telocviční a športovísk priamo v obciach pri ZŠ, sme vyhlásili výzvu vo výške takmer 5 miliónov eur," uviedla Skokanová. 

Športové kluby a projekty pre športujúcu mládež môžu žiadať podporu aj priamo z rozpočtu ministerstva školstva.

Súvisiace články