Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Danko s Ficom sa dohodli na zvyšovaní platov učiteľov
Zdielať na

Danko s Ficom sa dohodli na zvyšovaní platov učiteľov

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda NR SR a šéf SNS Andrej Danko sa v pondelok dohodol s premiérom a predsedom Smeru-SD Robertom Ficom na zvyšovaní platov učiteľov od septembra. Vláda by preto mala podľa informácií agentúry SITA návrh ministerstva školstva dodatočne zaradiť do svojho dnešného programu. Ministerstvo školstva navrhuje zvýšenie platov o šesť percent. Podľa Danka je každoročné zvyšovanie platov učiteľov prvým krokom k reforme školstva.

"Platy sa zvyšujú o šesť percent už od 1.9.2017. Ďalšie zvyšovanie bude 1.9.2018 o šesť percent. Ďalšie 1.9.2019 rovnako o šesť percent a ďalšie zvyšovanie o šesť percent 1.1. 2020. Dohromady to zvýšenie predstavuje takmer 39 percent zvýšenie platov, čo je  prejav záujmu vlády o sociálny status pedagógov," vyhlásil v pondelok Robert Fico. 

Má to však podmienku.

"Máme podmienku, ktorá musí byť naplnená. Očakávame podpísanie memoranda o sociálnom zmieri do r. 2020," doplnil Fico. 

Ministerstvo školstva chce presadiť zvyšovanie platov pre pedagogických a odborných zamestnancov od septembra tak, aby sa týkalo aj zamestnancov materských škôl, základných umeleckých škôl, centier voľného času či školských klubov detí.

Tieto zariadenia pritom nie sú financované cez štát, ale prostredníctvom obcí a miest.

Okrem toho však chce minister školstva Peter Plavčan zabezpečiť, aby sa platy v regionálnom a vysokom školstve zvýšili aj nad rámec programového vyhlásenia vlády o šesť percent aj od tohto septembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy