Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lídri V4 a Beneluxu sa zhodli, že v otázke migrácie sa asi nikdy nezhodnú
Zdielať na

Lídri V4 a Beneluxu sa zhodli, že v otázke migrácie sa asi nikdy nezhodnú

Google News Button Sledovať správy

VARŠAVA / Európsku úniu čaká ťažké obdobie. V čase, keď musí prejaviť silu a rozhodnosť sa 27 členských krajín nedokáže zjednotiť vo viacerých kľúčových témach - napríklad migračnej kríze. Aj dnes o tom rokovali vo Varšave predstavitelia takpovediac západnejších a východnejších štátov

Vo Varšave v pondelok rokovali siedmi premiéri, štyria predsedovia vlád krajín V4 a ich holandskí, belgickí a luxemburskí kolegovia. Viacerí začali svoj príhovor na tlačovej konferencii spomienkou na obete najnovšieho útoku v Londýne, vrátane nášho premiéra. Na prvom stretnutí v zostave V4 a Benelux od roku 2001 údajne lídri krajín rokovali nezvyčajne otvorene o všetkých témach. "Takúto úprimnú diskusiu som dávno nezažil. Ani si vlastne nepamätám, žeby sme niekedy v dvadsaťosmičke takto otvorene hovorili. Akoby sme sa k sebe začali viac približovať," priznal premiér Robert Fico. 

Premiéri vyzdvihli témy, na ktorých sa zhodli - napríklad spoločný otvorený trh a obrana, úcta k demokracii a právnemu štátu. Je však zrejmé, že vo viacerých témach nebude v rámci únie jednoduché dospieť ku zhode. O tom svedčí aj to, že Slovensko je jedinou krajinou V4, voči ktorej únia nezačala konanie pre neplnenie si záväzkov solidarity v európskej migračnej kríze. Maďarský premiér Viktor Orbán opakovane vyhlásil, že neverí, že sa európskym politikom podarí vytvoriť spoločnú migračnú politiku. 

Lídri V4 sa po odchode kolegov z Beneluxu presunuli na varšavský kráľovský hrad. Tam poľská premiérka krátko zhodnotila uplynulý rok V4 pod vedením Poľska, poďakovala kolegom a slávnostne odovzdala vyšehradské predsedníctvo Maďarsku, spolu s pamätnou mincou pre šťastie.

Súvisiace články