Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Popularita ruského prezidenta dosiahla vrchol. Putina by volilo 82 percent obyvateľov
Zdielať na

Popularita ruského prezidenta dosiahla vrchol. Putina by volilo 82 percent obyvateľov

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

MOSKVA / Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina v predvolebných prieskumoch dosiahla podľa médií vrchol. Podľa prieskumu nezávislého strediska Levada by terajšieho šéfa štátu volilo 82 percent voličov, ktorí už sú rozhodnutí k voľbám prísť. Hlavu štátu majú Rusi voliť v marci budúceho roka.

Zo všetkých opýtaných by Putina teraz volila drvivá väčšina - 63 percent účastníkov, poznamenal server Newsru.com. Až s veľkým odstupom by nasledovali potenciálni súperi: vodca nacionalistov Vladimira Žirinovského by volilo deväť percent Rusov, predáka komunistov Gennadija Zjuganova tri percentá a opozičného predáka bojujúceho proti korupcii Alexeja Navalného dve percentá. Každý stý by hlasoval pre predsedov dvoch menších strán, Sergeja Mironova zo Spravodlivého Ruska a Grigorija Javlinského z Jabloka.

Skoro desatina opýtaných sa priznala, že k voľbám nepôjde, rovnaký počet ešte nevie a päť percent chce hlasovať, ale nevie pre koho. Každý stý chce ísť k voľbám len preto, aby do urny vhodil znehodnotený hlasovací lístok.

Na otázku, či by si priali vidieť Putina na čele štátu aj po uplynutí terajšieho šesťročného obdobia, odpovedali kladne dve tretiny opýtaných, záporne pätina. Zvyšných 14 percent neodpovedalo.

Viac ako polovica opýtaných, 56 percent, neverí, že by sa pred voľbami mohol vynoriť vodca schopný nahradiť Putina. Štvrtina zastáva opačný názor.

Putin ešte oficiálne svoju kandidatúru neoznámil. Naopak Navalnyj sa mieni o kreslo v Kremli naďalej uchádzať, hoci ho ruská justícia tento mesiac z volieb fakticky vyradila tým, že zamietla jeho odvolanie proti podmienečnému odsúdeniu.

Putinova popularita láme rekordy od anexie ukrajinského Krymu v marci 2014, sýrske ťaženie ju ešte posilnilo.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy