Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Macron prijal Putina na červenom koberci
Zdielať na

Macron prijal Putina na červenom koberci

Google News Button Sledovať správy

VERSAILLES / Novozvolený francúzsky prezident Emmanuel Macron privítal v pondelok ruského prezidenta Vladimira Putina pevným stiskom ruky na červenom koberci pred Versaillským palácom, do ktorého vošli spoločne. Stretli sa pri príležitosti výstavy o ruskom cárovi Petrovi Veľkom, ale už onedlho prešli k politike. Spoločne chcú bojovať proti terorizmu a hľadať riešenie krízy v Sýrii, na Ukrajine a v KLDR.

Ich stretnutie považujú za symbolický krok ku zlepšeniu vzájomných vzťahov. Očakáva sa, že preberú bilaterálne záležitosti, predovšetkým obchod a spoluprácu v boji proti terorizmu, ako aj mierový proces v Sýrii a na Ukrajine, uviedol vo vyhlásení Kremeľ.

Čas napraviť vzťahy

Putinova návšteva pravdepodobne ovplyvní vzťahy Ruska a Francúzska na celé roky. Putin sa pokúša napraviť napäté vzťahy so Západom a s Macronom po tom, ako v predvolebnej kampani podporil Macronovu ultrapravicovú súperku Marine Le Penovú. Macron sa stretol dnes s Putinom po prvý raz. Je prvým európskym štátnikom, ktorí bude s Putinom hovoriť po minulotýždňovom summite NATO v Bruseli, kde mal Macron bilaterálne stretnutie s prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Medzičasom sa v Paríži zhromaždili ľudskoprávni aktivisti, ktorí chcú v súvislosti s Putinovom návštevou upozorniť na situáciu homosexuálov v Čečensku. Aktivisti chcú, aby Macron spomenul túto vec na dnešnom stretnutí s Putinom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy