Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Macrona ako prezidenta víta aj naše Ministerstvo zahraničných vecí
Zdielať na

Macrona ako prezidenta víta aj naše Ministerstvo zahraničných vecí

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

PARÍŽ/BRATISLAVA / Emmanuel Macron získal vo voľbých 65 percent hlasov, zatiaľ čo jeho súperka 35 percent. Na adresu nového francúzskeho prezidenta sa vyjadrilo aj naše Ministerstvo zahraničných vecí.

Centrista Emmanuel Macron sa so ziskom 65 percent stal dnes víťazom druhého, rozhodujúceho kola prezidentských volieb vo Francúzsku. Jeho súperka Marine Le Pen získala 35 percent hlasov.

Výsledky vyplývajú z prvých odhadov po uzavretí volebných miestností, ktoré boli otvorené od 8.00 do 19.00, avšak vo väčších mestách o hodinu dlhšie.

Volebná účasť na dnešnom druhom kole francúzskych prezidentských volieb o 17.00 h dosiahla 65 percent. Ide o štyri percentá nižšiu účasť ako v rovnakom čase počas prvého kola volieb. Celkovo hlasovalo približne 47 miliónov Francúzov.

Najmladší prezident

V rozhodujúcom kole volieb proti sebe stáli exminister hospodárstva a niekdajší člen vládnej Socialistickej strany Emmanuel Macron a europoslankyňa a kandidátka Národného frontu  Marine Le Penová.

Macron bude najmladším prezidentom v histórii Francúzska. Dosiaľ bol rekordérom Valéry Giscard d'Estaing, ktorý mal pri nástupe do funkcie 48 rokov. Francúzi si tentoraz zvolili 25. prezidenta v poradí. 

Voľby pútajú svetovú pozornosť vzhľadom na rozsiahle právomoci francúzskej hlavy štátu. Nový prezident nastúpi do úradu v čase, keď sa intenzívne debatuje o reforme Európskej únie, z ktorej odchádza Spojené kráľovstvo a Európa čelí migračnej kríze a množiacim sa teroristickým útokom.

Stanovisko Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republilky

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitosti Slovenskej republiky víta rozhodnutie francúzskych občanov zvoliť Emmanuela Macrona do funkcie nového prezidenta. "Vnímame túto voľbu ako uznanie pretrvávajúcej atraktívnosti hodnôt a princípov, o ktoré sa doterajšia európska spolupráca opierala, a zároveň ako prejav vôle pokračovať v budovaní spoločného projektu, ktorý musíme prispôsobovať potrebám ľudí, novým podmienkam a európskym i globálnym výzvam," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí.

Ministerstvo ďalej uvádza, že sa teší na ďalší rozvoj vzájomných vzťahov, ako aj posilňovanie spolupráce v rámci Európskej Únie a NATO.

Blahoželanie k víťazstvu zaslal telegramom aj slovenský premiér Róbert Fico. "Verím, že táto voľba je dobrou správou pre budúcnosť Európskej únie a umožní hľadať členským štátom cestu k sebe, nie od od seba. V čase po brexite potrebuje Európa stabilitu a konštruktívnu spoluprácu a úloha Francúzska je v tejto oblasti nezastupiteľná," uvádza vo svojom stanovisku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy