Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Vladimír Maňka: Populisti a extrémisti sa schovávajú za falošné informácie
Zdielať na

Vladimír Maňka: Populisti a extrémisti sa schovávajú za falošné informácie

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Vladimír Maňka /SMER-SD/.

Posledný aprílový pondelok ste vystúpili na zasadnutí predsedov národných parlamentov krajín EÚ v Bratislave. Stáva sa často, že zastupujete predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho?

Predseda Európskeho parlamentu má veľa povinností. Je preto prirodzené, ak požiada niekoho z Predsedníctva Európskeho parlamentu, aby ho na niektorých podujatiach zastupoval. Volal mi v nedeľu večer, či ho v pondelok môžem zastúpiť. Bola to pre mňa česť. Pred polnocou som sa dostal k podkladom rokovania. Do druhej rána som ich preštudoval, aby som bol na všetko pripravený. Lepšie je, ak sa na takéto významné podujatie máte čas pripraviť. Budúci mesiac budem zastupovať predsedu Európskeho parlamentu na zasadnutí ombudsmanov krajín Európy v Bruseli. Keď to viem dostatočne dopredu, je to lepšie.

O čom rokovali predsedovia parlamentov na zasadnutí v Bratislave?

Európska únia čelí problémom, globálnym aj domácim, ako sú migrácia, terorizmus, regionálne konflikty, protekcionizmus a sociálne a ekonomické nerovnosti. Keby sme ich riešili samostatne, nezvládli by sme to a globálna dynamika by nás vytlačila na okraj. Postupovať spoločne a ťahať za jeden povraz je najlepšia šanca, ako chrániť naše spoločné záujmy a hodnoty.

Aj predsedovia vlád a hlavy štátov EÚ v marci v Ríme vyjadrili silné odhodlanie riešiť tieto výzvy spoločne a ponúknuť našim občanom bezpečnosť a nové príležitosti.

Áno. Preto aj spolupráca národných parlamentov a Európskeho parlamentu je pre obyvateľov EÚ kľúčová pri hľadaní lepšej budúcnosti, či v krízových situáciách. Ale aj pri príprave a schvaľovaní konkrétnych rozhodnutí, ktoré sa dotýkajú každodenného života našich obyvateľov.

K obyvateľom EÚ sa často dostávajú skreslené informácie…

Presne tak. Tieto niekedy pramenia z rozdielnej úrovne informovanosti medzi národnými a európskymi politikmi, ale aj úmyslom euroskeptikov poškodiť spoločnú Európu.

Nahráva takýto stav populistom?

“Zavzdušnení” ľudia si pod vplyvom nepravdivých informácií vytvárajú názor, ktorý je veľmi vzdialený od reality. To je nebezpečné. Úzka spolupráca národných a európskych politikov je tou najlepšou cestou k lepšej budúcnosti našich obyvateľov.

Podporujú nepravdivé informácie nárast populizmu a extrémizmu na Slovensku?

Čím lepšie, otvorenejšie a pravdivejšie informácie budú mať naši občania, tým viac budeme schopní čeliť nárastu extrémizmu a populizmu. Populistické a extrémistické tendencie a spôsoby sú prítomné v Európe už niekoľko desaťročí. Vždy sa prebudia a posilnia, keď je ľuďom najhoršie. Pomohla im hospodárska a finančná kríza, silná migrácia, bezpečnostné riziká, nízky stupeň porozumenia politických a rozhodovacích procesov na európskej úrovni.

Aké riešenie navrhovali predsedovia parlamentov?

Chápu, že len maximálna otvorenosť, transparentnosť a informovanosť môže ľudí presvedčiť a získať pre najlepšie riešenia. Spomeniem za všetky vystúpenie Urbana Ahlina, predsedu švédskeho parlamentu.
Ukázal cestu, ako sa vo Švédsku dokážu vyhnúť dezinformáciám, že Európsky parlament a Európska únia rieši nezmysly. Švédi majú prepracovaný celý systém. Sú plne zapojení do riešenia, komunikujú s príslušnými výbormi a európskymi inštitúciami. Pätinu všetkých stanovísk v EÚ dali práve poslanci švédskeho parlamentu.

Ako chce vybudovať dôveru švédsky predseda parlamentu?

Dôslednou spoluprácou s Európskym parlamentom. Europoslanci aj poslanci švédskeho parlamentu, či členovia švédskej vlády spoločne vysvetľujú ľuďom, že to, čo schválil Európsky parlament, je prospešná vec pre Švédsko, aj pre ostatné krajiny.

U nás poslanec Európskeho parlamentu zo Slovenska nahovorí ľuďom nezmysly o zakrivených uhorkách, či banánoch, alebo vysávačoch, ktoré nevysávajú. Mnohí ľudia uveria jeho výmyslom, že “kvôli hlúpym úradníkom v Bruseli” Európska únia schvaľuje nezmysly. Ak sa k tomu pridajú niektoré médiá, či politici, netreba sa čudovať, ak ľudia pod vplyvom podobných klamstiev budú nadávať na Úniu.

O to viac ma poteší, keď počas mojej prednášky na niektorej strednej škole na Slovensku pani učiteľka hrdo povie, že oni si veci overili a sami prišli na to, že tie fámy o uhorkách, banánoch, či vysavačoch sú len výmysly a nepravdy.

Je v poriadku, ak niektorí domáci politici nadávajú na Brusel, pričom sami podporili zmeny, ktoré sa v Bruseli schválili, ale nedokážu ich ľuďom vysvetliť – buď z nedostatku informácií, alebo pod tlakom dezinformovanej verejnej mienky?

V poriadku to určite nie je. Niektorí predsedovia parlamentov preto zdôrazňujú, že tvorba zákonov, smerníc a nariadení by mala byť vnímaná ako „výkladná skriňa“ spoločnosti, ktorá nielen odráža názory obyvateľov, ale aj zabezpečuje dôstojnú a dobre informovanú parlamentnú diskusiu. Niektoré parlamenty prijali také pozmeňujúce a doplňujúce návrhy svojich rokovacích poriadkov a etických kódexov poslancov, ktoré priniesli jednoznačné procesné pravidlá a riešili narúšanie poriadku počas schôdzí parlamentu a jeho výborov.

Čo si myslíte o princípe otvorenosti a transparentnosti?

Považujem ho za nevyhnutný predpoklad fungovania Európskej únie a jej inštitúcií.
Treba sa zaoberať informačnými médiami. Pod rúškom anonymity na sociálnych sieťach sa vytvárajú provokácie, falošné informácie, za ktorými sú často schovaní populisti a extrémisti. To podkopáva slobodu prejavu. Potrebujeme ako soľ, aby médiá boli objektívne… Nenávisť a hnev v digitálnom svete – proti tomu musíme spoločne v spolupráci s médiami bojovať. Informácie nestačí ľuďom len sprostredkovať. Treba ich podať v takej forme, aby ich pochopili. Len dobre informovaní ľudia sa môžu plnohodnotne zapojiť… Ich dôvera je veľmi dôležitá.

“Musíme zmeniť naše konanie. Musíme vychádzať z hodnôt EÚ. Musíme sa podieľať na dialógu a nepočúvať len vlastné monológy” zhrnul na záver Demetrios Syllouris, predseda parlamentu z Cypru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy