Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko chce vo viacrýchlostnej únii patriť k pevnému jadru
Zdielať na

Slovensko chce vo viacrýchlostnej únii patriť k pevnému jadru

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Európska únia pracuje na novom nastavení, aby bola silnejšia, bezpečnejšia a konkurencieschopnejšia. Pri oslavách 60. narodenín únie v Ríme podpísali lídri deklaráciu, ktorá okrem iného zakotvuje princíp viacrýchlostnej Európy. V najbohatšom zoskupení krajín na svete si svoje zmysluplné miesto hľadá aj Slovensko.

Premiér Fico opakovane hovorí, že ak bude viacrýchlostná únia realitou, Slovensko chce a musí byť v jadre integrácie, lebo EÚ považujeme za životne dôležitý projekt. "Je to oáza pokoja, je to oáza, kde sa ľudia cítia bezpečne. Chceme postupovať spoločne, ale možno niekto rýchlejším tempom, aj s inou intenzitou," vyjadril sa premiér.

Členstvo Slovenska v EU je kľúčové aj podľa opozičnej SaS. Liberáli si však myslia, že nie je v našom záujme byť nasilu v akejsi integračnej prvej lige s Nemeckom, Francúzskom a inými bohatými. Okrem iného, by to vraj znamenalo rovnaké dane ako v Berlíne či v Paríži, a tým by sme podľa SaS prišli o svoje daňové výhody, ako hovorí Ľubomír Galko: "Slovensko aj niektoré iné krajiny by som z toho vyňal, pretože by to prehlbovalo rozdiely medzi štátmi a my musíme mať určitú výhodu oproti tým krajinám, ktoré sú na tom neporovnateľne ekonomicky lepšie".

Analytik INESS, Martin Vlachynský, považuje zakotvenie viacrýchlostnej únie za rozumné, nateraz je však ešte otázne, čo to presne znamená byť v jadre. "Slovensko by malo ašpirovať na označenie "jadro" svojim ekonomickým výkonom a zodpovedným prístupom k rozpočtu, a nie automatickým nasledovaním rozhodnutí veľkých krajín," myslí si Vlachynský.

Únia sa pri hľadaní svojho nového nastavenia musí vysporiadať aj s brexitom, migrantmi, ale i s falošnou ruskou propagandou a klamstvami, ktoré majú spochybňovať vzťah ľudí k EÚ. Hoci EÚ nie je dokonalá, pre Slovensko je fundamentálne dôležité členstvo v tomto klube mieru, demokracie, slobody a prosperity.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy