Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Európania sa nebudú môcť nikde vo svete bezpečne pohybovať, tvrdí Erdogan
Zdielať na

Európania sa nebudú môcť nikde vo svete bezpečne pohybovať, tvrdí Erdogan

Google News Button Sledovať správy

ANKARA / Európania sa nebudú môcť nikde vo svete bezpečne pohybovať po uliciach, ak Európa nezmení svoj postoj, povedal podľa agentúry Reuters turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Európu vyzval, aby dodržiavala ľudské práva a demokraciu.

Erdogan a tureckí ministri v poslednej dobe opakovane kritizujú hlavne Holandsko a Nemecko za to, že tieto krajiny zabránili tureckej vládnej agitácii na zhromaždeniach pre exilových Turkov. Kampaň mala presvedčiť Turkov, aby v aprílovom referende hlasovali za posilnenie právomocí hlavy štátu.

Ankara v tejto súvislosti obvinila Nemecko z nacistických praktík. V utorok Erdogan vyhlásil, že súčasná Európa je podľa neho fašistická a krutá ako v období pred druhou svetovou vojnou.

"Ak Európa bude takto pokračovať, žiadny Európan nikde vo svete nebude môcť bezpečne ísť po uliciach. My, Turecko, vyzývame Európu, aby dodržiavala ľudské práva a demokraciu," povedal Erdogan na akciu pre miestnych novinárov v Ankare.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş podľa Reuters oznámil, že tureckí vládni činitelia sa síce stále zúčastňujú na akciách pre tureckú diaspóru v Európe, ale už neagitujú.

Výber kontroverzných výrokov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na adresu Európy z posledných týždňov:

- "Nemecko, nemáš vôbec žiadny vzťah k demokracii a malo by si vedieť, že tvoje súčasné kroky sa nijako nelíšia od tých, čo sa robili za nacistickej éry. "
(5. marca v reakcii na zrušenie mítingov, na ktorých mali v niektorých nemeckých mestách vystúpiť tureckí politici)

- "Pani Merkel, prečo schovávate teroristov vo vašej krajine? Prečo nejednáte?"
(13. marca v televízii s poukazom na to, že turecké úrady požadovali od Nemecka zadržanie viac ako 4 500 osôb obvinených z terorizmu)

- "Európske vlády sú rukojemníkmi fašistických a nacistických strán."
(14. marca v reakcii na to, že Holandsko alebo Nemecko zakázali na svojich územiach vystúpenie tureckých ministrov)

- "Poznáme Holandsko a Holanďana ešte z masakru v Srebrenici. Ako skazený je ich charakter vieme preto, že tam zavraždili osem tisíc Bosniakov ... Tento (turecký) národ má čisté svedomie. Ich svedomie (Holanďanov) je čiernočierne."
(14. marca; v Srebrenici v roku 1995 bosnianskosrbske sily povraždili až 8 000 moslimských mužov; holandskí vojaci OSN vtedy chránili obyvateľov moslimských enkláv na území ovládanom Srbmi, masakru ale nezabránili)

- "Nech sa EÚ hanbí. Preč s európskymi zásadami, hodnotami a spravodlivosťou ... Začali stret medzi krížom a polmesiacom, nemám pre to iné vysvetlenie."
(16. marca v reakcii na výrok Súdneho dvora Európskej únie, podľa ktorého môžu zamestnávatelia za určitých okolností zakazovať nosiť viditeľné náboženské symboly vrátane islamských šatiek)

- "Práve sa dopúšťaš nacistických praktík. Proti komu? Proti mojim bratským tureckým občanom v Nemecku a proti bratským ministrom."
(19. marca, podľa médií výrok smeroval k nemeckej kancelárke Angele Merkel)

- "Súčasná Európa je rasistická, fašistická a krutá ako v období pred druhou svetovou vojnou."
(21. marec)

- "Ak Európa bude takto pokračovať, žiadny Európan nikde vo svete nebude môcť bezpečne ísť po uliciach. My, Turecko, vyzývame Európu, aby dodržiavala ľudské práva a demokraciu. (22.marec)

Súvisiace články

Najčítanejšie správy