Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Už zajtra poslanci rozhodnú o Mečiarových amnestiách. Radil im aj Lipšic
Zdielať na

Už zajtra poslanci rozhodnú o Mečiarových amnestiách. Radil im aj Lipšic

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V utorok našich poslancov na stoloch privítajú Mečiarove amnestie. Napriek tomu, že do rokovania ostávajú už len hodiny, opozícia ani koalícia stále nenašli dohodu, ako ich vlastne zrušiť. Opozícia chce viac času na pripomienky. Koalícia chce zase konať rýchlo. Viaceré výčitky však smerujú k Ústavnému súdu, pretože niektorí sudcovia mali k Vladimírovi Mečiarovi bližšie.

Opozičné kluby už od rána študovali koaličný návrh, na pomoc si zavolali aj bývalého kolegu, Daniela Lipšica. "Požiadali nás o právny názor a radu," povedal Lipšic. Neodpovedal však na otázku, ako by hlasoval on, ak by ešte sedel v parlamente. "Som advokát, nie politik," odpovedal alibisticky Lipšic.

Kollárovo radikálne "nie" koalícia počas týždňa zmenila na "zrejme áno". "Prioritne nám všetkým ide o to, aby sme zrušili Mečiarove amnestie, keď sa nám to podarí urobiť aj s Marťanmi, tak to urobíme," vyjadril sa Boris Kollár.

Najväčší problém má však opozícia s Ústavným súdom. Medzi ústavnými sudcami je totiž aj bývalý poslanec za HZDS, Peter Brňák. V príklone k Mečiarovi údajne nie je jediný. "Nemôže existovať žiadny problém v tom, aby vládna koalícia s nami hľadala spôsob, ako z toho vylúčiť predpojatých sudcov," myslí si poslanec Miroslav Beblavý. Ani predstavitelia koalície, ani opozície však nepovedali, na čom sa napokon dohodli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy