Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vysoký úradník kritizoval Trumpa, okamžite ho prepustili
Zdielať na

Vysoký úradník kritizoval Trumpa, okamžite ho prepustili

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON D.C. / Mať pripomienky k novému americkému prezidentovi sa neoplatí. Presvedčil sa o tom vysoký úradník Craig Deare, ktorý na súkromnej akcii kritizoval politiku Donalda Trumpa. Okamžite dostal výpoveď.

Craig Deare bol pred mesiacom vymenovaný do personálu Rady národnej bezpečnosti (NSC) ako šéf divízie pre západnú pologuľu, kde mal na starosti aj Latinskú Ameriku. A práve Trumpovu politiku voči tomuto regiónu Deare kritizoval počas súkromnej diskusie vo Wilsonovom centre vo Washingtone.

Druhý v poradí za týždeň

Niekoľko vládnych úradníkov, ktorí sa diskusie zúčastnili, anonymne uviedlo, že Deare kritizoval predovšetkým Trumpovu výstavbu múru na hraniciach s Mexikom. Trump minulý mesiac po podpise zmluvy vyhlásil, že za múr aj tak zaplatí samotné Mexiko. 

Deare podľa toho istého zdroja vyjadril nespokojnosť s tým, že členovia Trumpovho tímu, vrátane prezidentovho hlavného poradcu Steva Bannona a ďalšieho poradcu Jareda Kushnera, nekonzultujú s NSC, kde Deare pôsobil, politiku Bieleho domu. 

​Craig Deare je už druhým vysokým úradníkom, ktorý NSC za posledný týždeň musel opustiť. Minulý pondelok podal na Trumpovu žiadosť rezignáciu hlavný bezpečnostný poradca Bieleho domu Michael Flynn. 

Dôvodom bolo, že ešte pred Trumpovou inauguráciou diskutoval s ruským veľvyslancom Sergejom Kisljakom na tému americké sankcie proti Rusku a nepodal úplné informácie viceprezidentovi Mikeovi Penceovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy