Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Chmelár sa pohádal s Čížom, pridal sa aj Lintner. Pre Ficov protifašistický prejav
Zdielať na

Chmelár sa pohádal s Čížom, pridal sa aj Lintner. Pre Ficov protifašistický prejav

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Fico si za svoj silne protifašistický prejav, ktorý predniesol v nedeľu na spomienkovom podujatí pri príležitosti 72. výročia vypálenia obcí Kľak a Ostrý Grúň, vyslúžil pochvalu od ľudí aj médií, ktoré mu obvykle nevedia prísť na meno. Počas svojho príhovoru použil nezvyčajne tvrdé slová a otvorene kritizoval stranu ĽSNS Mariána Kotlebu. Príhovorom žili aj sociálne siete, kým väčšina vyjadrovala uznanie s dovetkom "konečne", našli sa aj kritické názory. Napríklad na facebookovom profile politického a mediálneho analytika Eduarda Chmelára.

Chmelár si v statuse servítku pred ústa nedával. Doslova uviedol, že v ňom "vzkypela žlč". Fica nazval darebákom, pokrytcom a zbabelcom. Jeho prejav považuje za účelovú súčasť kampane pred voľbami do VÚC. Skôr, ako začne obviňovať obyvateľov týchto dvoch obcí z toho, že v ostatných parlamentných voľbách tam získala Kotlebova strana pomerne veľa hlasov, by sa mal, podľa Chmelára, pozrieť do zrkadla na človeka, ktorý jej vydláždil cestu.

Voči tomuto statusu sa okamžite ostro ohradil smerácky poslanec, Miroslav Číž. Neváhal použiť osobné invektívy, keď zapochyboval o Chmelárovom duševnom zdraví a nepriamo spochybnil aj jeho pedagogické kvality. Status bol podľa neho znôškou urážok, neokrôchanosti a nenávisti.

A spustila sa paľba

Pochopiteľne, Chmelár zareagoval ostro. Číža nazval fanatikom, ktorý nie je spôsobilý spravovať štát. Zneužitie pietnej spomienky na predvolebné kortešačky, ako Ficov prejav označil, nazval hanebnosťou za účelom hecovania vášní. Práve to má prispievať k rastu fašizmu.

K Chmelárovi sa pridal aj bývalý novinár a niekdajší poslanec NR SR za stranu ANO, Ľubomír Lintner. Skritizoval rétoriku Číža a odporučil, aby v strane SMER-SD "zliezli z papalášskych výšin" a triezvo sa pozreli, kto súčasnú atmosféru v spoločnosti spôsobil. Plne súhlasí s Chmelárom, že je to práve Fico, ktorý svojimi postojmi vyvoláva neznášanlivosť. Debata sa ďalej niesla vo veľmi osobnom tóne, keď si Číž neodpustil zopár urážok na Lintnerovu adresu.

Komunikácia sa postupne prepadla až do chlieva, ako nazval Chmelár parlament. Miroslav Číž na svoju stranu veľa fanúšikov nezískal. Treba však povedať, že debata prebiehala na Chmelárovom profile. Spor ukončil Chmelár jednoznačným odkazom pre Smer-SD, na ktorý už Číž nezareagoval: "Máte premiéra, ministra vnútra, šéfa tajnej služby a Vy mate v sebe toľko drzosti, že hľadáte vinu v intelektuáloch a občianskych aktivistoch? Vy, ktorí vo svojich radoch tolerujete antisemitských primátorov a poslancov velebiacich Tisa? Neviem sa rozhodnúť, či ste skôr komik alebo tragéd."

Facebook

Súvisiace články

Najčítanejšie správy