Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matovič: Nasaďme proti Kotlebovým hliadkam rómske hliadky
Zdielať na

Matovič: Nasaďme proti Kotlebovým hliadkam rómske hliadky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič vie, čo s Kotlebovými hliadkami vo vlakoch. Receptom na ne sú podľa neho rómske hliadky. Toto riešenie ponúka aj ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, ktorý môže rómske hliadky povoliť. Ako vysvetlil Matovič, štát má vďaka eurofondom 380 miliónov eur na riešenie rómskej problematiky, ktoré by mohol na tento projekt využiť.

Matovič upozornil, že v roku 2015 fungovali vďaka eurofondom v obciach rómske hliadky, ktoré sa osvedčili nielen podľa verejnosti, ale aj polície. Bezpečnejšie sa vďaka rómskym hliadkam v obciach cítili nielen ľudia žijúci v blízkosti osád, ale aj samotní Rómovia. Dodal, že rómske hliadky boli platené z eurofondov, obce doplácali päť percent.

Od nového roka platí novela zákona o dráhach, podľa ktorej „dohľad nad verejným poriadkom, ochranu základných práv a slobôd, ochranu života a zdravia cestujúcich prepravovaných vlakmi osobnej prepravy a na železničných staniciach a ich majetku vykonáva Policajný zbor SR alebo osoba určená prevádzkovateľom dráhy alebo dopravcom“. Tento zákon je podľa Matoviča impotentný, nič nerieši a je potemkinovskou dedinou.

Matovič: zákon je impotentný

„Stačí, že kotlebovci vo vlakoch nebudú hovoriť, že hliadkujú, a tak napĺňajú literu zákona,“ vysvetlil s tým, že ak dôjde vo vlaku k porušeniu zákona, hocikto môže zasiahnuť. Matovič si myslí, že keď budú vo vlakoch nasadené rómske hliadky, Kotlebove hliadky s hanbou odídu. Šéf OĽaNO-NOVA informoval, že v roku 2015 bolo do projektu rómskych hliadok zapojených 325 ľudí v takmer stovke obcí. Títo ľudia sú už podľa Matoviča skúsení, možno ich preto nasadiť do vlakov.

Reakcia ministerstva

Polícia má každý deň vo vlakoch nasadených 70 hliadok, denne ich nasadzujú takmer do 300 vlakov v závislosti od bezpečnostnej situácie. Jedine polícia môže v prípade narušenia verejného poriadku vo vlakoch zasiahnuť. Zároveň v reakcii na Matovičov návrh rómskych hliadok vo vlakoch ministerstvo vnútra uviedlo, že v posledných rokoch stúpol aj počet policajtov - rómskych špecialistov, ktorých aktuálne majú 283. "Nie všetci sú však Rómovia. Na to, aby sa niekto stal policajtom, musí splniť podmienky a požiadavky, ktoré sú napísané v zákone," uviedol rezort vnútra.

Vo vlakoch sú od apríla 2016

Muži v zelených tričkách Kotlebovej ĽS Naše Slovensko vystupujú ako hliadky od apríla minulého roka. S týmto nápadom prišli Kotlebovci po útoku 16-ročného Šimona na 21-ročnú Viktóriu, ktorý sa odohral začiatkom apríla. Páchateľ na dievča zaútočil a následne mu ukradol peňaženku. Polícia ho chytila. Predseda strany Marian Kotleba páchateľa označil za „cigánskeho extrémistu“.

Zdielať na

Najčítanejšie správy