Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Platy ústavných činiteľov budú zmrazené aj budúci rok
Zdielať na
Politika

Platy ústavných činiteľov budú zmrazené aj budúci rok

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Platy ústavných činiteľov budú zmrazené aj budúci rok. Dnes poslanci schválili, že o vládnom návrhu budú rokovať v skrátenom legislatívnom procese. Vládny návrh na vláde predložil premiér Robert Fico.

Norma by mala byť platná už od januára. Zmrazenie platov by malo priniesť na budúci rok úsporu 3,5 miióna eur. Platy budú mať zmrazené: prezident, členovia vlády, poslanci, predseda a podpredsedovia kontrolného úradu, verejného ochrancu práv či šéf Národného bezpečnostného úradu. Zmrazovanie sa nebude týkať sudcov Ústavného súdu, ostatných sudcov, predsedníčky Súdnej rady ani generálneho prokurátora či ostatných.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič začiatkom novembra informoval, že sa dozvedel o „tichom spiknutí“ predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) s koaličnými a s niektorými opozičnými poslancami. Podľa Matoviča sa údajne dohodli, že tento rok neotvoria tému zmrazovania platov poslancov.

Nie vláda, poslanci koalície

Návrh na zmrazenie platov zákonodarcov počas uplynulých rokov prichádzal z dielne vládneho Smeru-SD. "Každý rok návrh predkladali včas,“ povedal Matovič s tým, že minulý rok tak urobili v júli, predtým v septembri. Nebol teda predkladaný v skrátenom legislatívnom konaní. Matovič preto vyzval premiéra, aby toto spiknutie prekazil a na vládu predložil návrh na zmrazovanie platov spolu s návrhom na skrátené konanie, aby sa to stihlo od januára.

Koalícia následne reagovala, že koaličné strany sa dohodli, že záležitosť nebude riešiť vláda, ale priamo poslanci troch koaličných strán. "Pán poslanec Matovič veľmi dobre vie, že existuje viacero legislatívnych nástrojov na to, aby k zvyšovaniu platov poslancov nedošlo, a to aj bez predloženia takéhoto návrhu vládou," napísala minulý týždeň v spoločnom stanovisku vládna koalícia. Fico minulý týždeň cez Facebook reagoval, že pre neho je zmrazovanie platov poslancov NR principiálna vec. "My sme zaviedli ich zmrazovanie v roku 2008 a aj v roku 2017 musia byť platy nielen poslancov NR, ale aj ústavných činiteľov i členov vlády zmrazené," napísal premiér na svojom profile na sociálnej sieti.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy