Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nový zákon o miestnom poplatku za rozvoj nás výjde poriadne draho
Zdielať na

Nový zákon o miestnom poplatku za rozvoj nás výjde poriadne draho

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ak sa chystáte zatepľovať, pripravte si poriadny balík peňazí navyše. Onedlho totiž vstúpi do platnosti zákon o miestnom poplatku za rozvoj. Ten dá obciam a mestám možnosť vyberať poplatky, ktoré predražia zatepľovanie až o tretinu.

Reakcie sú negatívne

Na nový zákon o miestnom poplatku za rozvoj odborníci reagujú negatívne. "Ten zákon je podľa môjho názoru ako nedopečené kura," povedal Michal Radosa zástupca starostu mestskej časti Petržalka. O necelé dva mesiace začne zákon platiť. Aj napriek nedostatkom, na ktoré už dlhodobo jeho kritici upozorňujú.

Platiť poplatok navyše nebudú iba tí, ktorí budú v najbližšej dobe stavať, ale dotkne sa ľudí, ktorí sa rozhodnú rekonštruovať, napríklad zatepľovať. "Mesto by nemalo brať od tých, ktorí de facto prispievajú na lepší vzhľad a bezpečnosť bývania," povedala Zuzana Sternová zo zduženia pre zatepľovanie budov.

Niekoľko tisíc eur navyše

Napríklad štandardný 11-poschodový panelák sa rozhodnú jeho majitelia zatepliť. Ak je v ňom 44 bytov o rozlohe niečo cez 60 metrov štvorcových a samospráva zaťaží poplatkom 10 eur za meter štvorcový, rekonštrukcia sa predraží až o 31 tisíc eur. Čo je na každý jeden byt o 700 eur navyše. 

Vláda pred voľbami sľubovala niečo iné

Paradoxom navyše je aj to, že práve táto vláda pred voľbami na jednej strane sľubovala ľuďom finančnú pomoc pri zatepľovaní. Na druhej strane však prostredníctvom novinky z dielne poslancov Choma-Raši dáva možnosť samosprávam vyberať kontroverzný poplatok. "Presvedčená som o tom, že tento zákon by bolo potrebné prehodnotiť," povedala Zuzana Sternová zo združenia pre zatepľovanie budov.

Rovnaký názor na zákon má aj ministerstvo dopravy. "Vieme, že to nie je dobré, takže poslaneckým návrhom to zmenia," povedal minister dopravy Árpad Ersék.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy