Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Protischránkový zákon je deravý, tvrdí opozícia
Zdielať na

Protischránkový zákon je deravý, tvrdí opozícia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozícia má k návrhu tzv. protischránkového zákona, o ktorom aktuálne rokuje parlament, niekoľko výhrad. Označila ho za "deravý". Podľa poslanca Alojza Baránika (SaS) zákon nebude účinný, ale bude len ďalšou byrokratickou vrstvou, ktorá bráni tým, ktorí chcú podnikať čestne.

"Nie je možné ho považovať za nič iné, ako len kamufláž. Korupčníci sa tešia, ako ho budú zneužívať, lebo ich konkurencia bude mať skomplikovaný život," konštatoval. Alojz Baránik zároveň avizoval, že strana SaS za právnu úpravu nezahlasuje.

Poslankyňa Veronika Remišová z OĽaNO v rozprave uviedla, že "akákoľvek vláda, ktorá podporuje zotrvanie pána Kaliňáka vo vláde, nemôže dôveryhodným spôsobom bojovať proti korupcii".

Deravý zákon

Obavy nad účinnosťou protischránkového zákona vyjadril aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Podľa neho má zákon dobrú ambíciu a predstavuje významný pokrok v tom, ako zavádza definovanie užívateľov konečných výhod. Obsahuje ale veľkú dieru vo vynútiteľnosti.

Podľa Beblavého napríklad Okresný súd v Žiline nebude mať dostatočné kapacity na to, aby sa mohol zaoberať podnetmi na prešetrenie registra partnerov. Za právnu úpravu napriek tomu zahlasuje.

"Protischránkový zákon nie je tým, čo vylieči korupciu na Slovensku. Zároveň to neznamená, že nemôže priniesť pozitívne zmeny," povedal.

Beblavý tiež vyjadril nádej, že v druhom a treťom čítaní sa prijmú pozmeňovacie návrhy, inak bude účinok protischránkového zákona oslabený.

Maximalizácia transparentnosti

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na výhrady opozičných poslancov reagovala, pričom uviedla, v čom vidí účel zákona. "Ten je maximalizovať transparentnosť vzťahov medzi štátom a biznisom. Pokiaľ sa nám to podarí urobiť, je to významný krok, aby sme zúžili priestor pre korupciu. Nie, zákon nemení prácu polície, ani prokuratúry, ani nemá tú ambíciu. Má ambíciu vniesť maximálnu transparentnosť medzi štátom a biznisom," dodala.

​Poslanec Peter Pčolinský zo Sme rodina upozornil, že "schránkové firmy dnes valcujú najväčšie štátne zákazky. Pokiaľ neobmedzíme vplyv finančných skupín a oligarchov, skôr či neskôr budeme krajinou, kde korupcia prekvitá".

Protischránkový zákon upravuje pre firmy povinnosť zaregistrovať sa v registri partnerov verejného sektora. Okrem toho sú firmy povinné zverejniť vlastnícku štruktúru až na úroveň konečného užívateľa výhod. Poslanci by o návrhu zákona o registri partnerov verejného sektora mali hlasovať v stredu poobede.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy