Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Bratislave lídri naznačili, ako chcú získať dôveru občanov
Zdielať na

V Bratislave lídri naznačili, ako chcú získať dôveru občanov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Šéfovia štátov a vlád 27 členských krajín Európskej únie sa v Bratislave pokúsili predstaviť jednotnú odpoveď na nejednoduchú situáciu európskeho bloku. Na záver svojho neformálne stretnutia, zvolaného v reakcii na júnové britské rozhodnutie z únie vystúpiť, v zásade zdôrazňovali drobnú a poctivú prácu, teda konkrétne kroky majúci priniesť tvrdšiu odpoveď na migračnú krízu, posilnenie vnútornej i vonkajšej bezpečnosti či zlepšenie výkonu európskej ekonomiky.

Stretnutie na hrade v centre vyprázdnenej Bratislavy bolo podľa premiéra Roberta Fica úspešnou prvou zastávkou na ceste k obrode Európskej únie. Všetci účastníci rokovania na hrade aj obeda na lodi plávajúcej po Dunaji sa podľa neho zhodujú, že únia je cez svoje chyby pre Európu najlepším projektom a nie je bez nej možné garantovať prosperitu, stabilitu a bezpečnosť.

Cez ďalšiu schôdzku na začiatku roku 2017 na Malte by sa mali politici v marci dostať do Ríma, kde chcú takzvaný bratislavský proces uzavrieť na oslavách 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv, jedného zo základov európskej integrácie.

V Bratislave sa teraz lídri pokúsili definovať príčiny terajšieho neutešeného stavu, ktorý najostrejšie dokumentovalo britské rozhodnutie z únie odísť. A potom dohodli pomerne všeobecne formulovaný plán práce pre nastávajúce polrok.

Obnova dôvery

Jeho základným cieľom je obnova dôvery občanov Európskej únie v celý projekt. A cestou k dôvere občanov v EÚ je teraz zjavne v prvom rade migrácia, plynie z tlačových konferencií na záver stretnutia.

Predseda Európskej rady Donald Tusk zdôraznil, že nie je možné dopustiť návrat minulého chaosu na hraniciach i vo vnútri únie. "Máme cieľ, aby ilegálna migrácia bola podľa možností zastavená alebo obmedzená. Musíme bojovať proti príčinám migrácie," vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkel. "Musí byť posilnená ochrana vonkajších hraníc," povedal francúzsky prezident Francois Hollande.

Bezvýsledný summit

Európska komisia oznámila konkrétnu pomoc. Bulharsku pri ochrane jeho časti únijnej hranice pošle 108 miliónov eur. Do konca roka má byť plne funkčná teraz vznikajúca Európska pobrežná a pohraničná stráž. Plán na lepšiu ochranu hraníc ocenil aj český premiér Bohuslav Sobotka.

A potom maďarský premiér Viktor Orbán povedal novinárom, že summit bol bezvýsledný, pretože sa nepodarilo zmeniť "sebazničujúcu a naivnú" politiku v migračnej kríze.

Jednotu európskych krajín mala demonštrovať spoločná tlačová konferencia Angely Merkel a Hollanda - pri bežných únijných summitoch v Bruseli veľmi neobvyklá. A taliansky premiér Mario Renzi, ktorého krajina čelí neustávajúcemu prílevu migrantov z Afriky, sa v rovnakom čase nechal počuť, že s nimi spoločne vystúpiť nechcel, pretože "nezdieľa rovnaké závery".

Boj s terorizmom

V dokumente nazvanom Bratislavská deklarácia je ako cieľ v súvislosti s migráciou uvádzané tiež "prehĺbenie konsenzu" o dlhodobej migračnej politiky a uplatňovanie princípov zodpovednosti a solidarity. Je ale zrejmé, že spor o kvóty na utečencov zatiaľ vyriešený nebol.

Text zmieňuje tiež lepšiu spoluprácu pri boji s terorizmom, prioritou má byť napríklad lepšia výmena spravodajských informácií, posilnená má byť obranná spolupráca. Hospodárstvu v EÚ má pomôcť ďalšie posilňovanie spoločného trhu, zvyšovanie investícií a snaha zabezpečiť mladým občanom únie prácu.

EÚ nie je perfektná

Hoci bolo o stretnutí rozhodnuté krátko po britskom referende, v Bratislave nebol dominantnou témou brexit. Na neformálnom rokovaní chýbala britská premiérka Theresa May. Šéf summitov Tusk ale novinárom povedal, že Londýn by mohol odštartovať dvojročné vyjednávania o odchode z bloku v januári či februári budúceho roka. Podľa Fica musí byť medzi výsledkami týchto rozhovorov jasný poznatok, že je lepšie byť členskou krajinou EÚ než stáť mimo nej.

"Všetci súhlasíme, že EÚ nie je perfektná. Ale je to to najlepšie, čo máme," povedal v Bratislave šéf summitov únie Tusk.

Celý deň mapoval situáciu na summite redaktor Richard Juriš:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy