Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanec Rajtár obvinil vedenie Finančnej správy aj ministra zo sabotáže
Zdielať na

Poslanec Rajtár obvinil vedenie Finančnej správy aj ministra zo sabotáže

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozičný poslanec Jozef Rajtár obvinil vedenie Finančnej správy aj ministra financií Petra Kažimíra, že sabotujú vyšetrovanie závažných ekonomických trestných činov. Údajne práve preto bol zrušený vyšetrovací tím, ktorý sa venoval kauze Bašternák. Finančná správa to považuje za klamlivú kampaň. Minister sa nevyjadril. 

"Je to ďalší prípad zakrývania korupcie a prenasledovania tých, ktorí korupciu objasňujú alebo vyšetrujú," okomentoval rozhodnutie šéfa Finačnej správy z roku 2014 poslanec za SaS Jozef Rajtár. 

"Priamo na príkaz prezidenta finačnej správy. Osemdesiat ľudí týmto presunul z vyšetrovania závažných trestných činov na iné funkcie, aby následne prípady neboli vyšetrené," dodal Rajtár. 

Poslanec za SaS Jozef Rajtár tvrdí, že tým boli odsunutí na vedľajšiu koľaj ľudia, ktorí sa dostali na stopu závažným trestným činom.

Čistky na colnom riaditeľstve

Reorganizáciu na Finančnej správe označil za čistky aj bývalý člen vedenia Colného riaditeľstva. "Išlo o zbavovanie sa ľudí, ktorí sa dostali vo vyšetrovaniach niektorých trestných činov tak ďaleko, že to mohlo začať byť nepríjemné a nebezpečné pre ľudí poviem to obrazne z najvyšších miest," uviedol bývalý námestník riaditeľa Colnej správy Slovenskej republiky Peter Cvik. 

Peter Cvik sa zastával profesionality vyšetrovateľov. "Poviem Vám svoju domnienku, nemám to potvrdené žiadnym rozhovorom z nikým z týchto zúčastnených - bol pod takým enormným tlakom, ako človek, že jednoducho sa rozhodol odísť," dodal Cvik. 

"Pán, ktorý vystupoval ako hosť pána Rajtára odišiel z Finančnej správy (vtedy colného riaditeľstva) ešte v roku 2007, čomu zodpovedá aj relevantnosť ním poskytovaných informácií," uviedla hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. 

Diskreditačná kampaň

Finančná správa sa vyjadrila, že tvrdenia poslanca Rajtára sú súčasťou diskreditačnej kampane voči úradu. "Tvrdenie, že bol "rozprášený“ tím, ktorý vyšetroval kauzu Synovec je klamstvo. Vyšetrovací tím tohto prípadu aj naďalej pôsobí na Kriminálnom úrade finančnej správy," dodala Macíková. 

"Kauza Synovec, ktorá sa následne potom už nedovyšetrovala, keď bol tím rozprášený, táto akcia sa nedovyšetrovala dodnes," dodal Rajtár. 

S tým finačná správa nesúhlasí. "Finančnej správe sa podarilo zabezpečiť finančné prostriedky a majetok v celkovej hodnote viac ako 1,3 milióna eur, 20 osôb je obvinených a dve osoby sú vo väzbe," dodala hovorkyňa finačnej správy.

Podľa poslanca leží zodpovednosť aj na pleciach ministra financií Petra  Kažimíra. "Doteraz sa tváril Peter Kažimír, že sa ho to netýka, ale je za to zodpovedný. Musí sa k tomu vyjadrovať a musí prevziať plnú zodpovednosť," dodal Rajtár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy