Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ak Fico neodvolá Kaliňáka, bude podľa Matoviča v júli čeliť odvolávaniu
Zdielať na

Ak Fico neodvolá Kaliňáka, bude podľa Matoviča v júli čeliť odvolávaniu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ak premiér Robert Fico neodvolá ministra vnútra Roberta Kaliňáka, bude podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča v prvý týždeň slovenského predsedníctva v Rade EÚ čeliť v parlamente vyslovovaniu nedôvery. Ako povedal na tlačovej besede Matovič, všetko však závisí od samotného Fica.

"Bude odvolávaný pre krytie daňových podvodov. Bude vystavený verejnej hanbe,“ vyhlásil Matovič. Zároveň oznámil, že verejné zhromaždenie občanov pred obytným komplexom Bonaparte, kde Fico býva, bude v pondelok o 17:00. "Naše konanie bude závisieť od Fica. Ak Fico Kaliňáka odvolá, sme ochotní zrušiť protest, odvolávanie Kaliňáka i nezvažovať odvolávanie Fica,“ konštatoval Matovič.

Stopy zametal

Na najvyšších poschodiach štátu sme podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča svedkami mafiánskeho sprisahania. "Ján Počiatek aktívne podnikal s Ladislavom Bašternákom, ktorý štát okradol o osem miliónov eur. Robert Kaliňák ako minister vnútra vtedy aktívne stopy po podvode zametal,“ vyhlásil Matovič, ktorý zároveň upozornil, že minister vnútra v čase, keď vedel o vyšetrovaní daňových podvodov Bašternáka, kúpil podiel vo firme priamo od daňového podvodníka.

"Minister vnútra tak Slovenskú republiku okradol o majetok, ktorý by mal byť Bašternákovi zhabaný. Minister vnútra pomohol zbaviť sa majetku daňovému podvodníkovi a okráda SR o možnosť zhabať majetok,“ povedal Matovič. Jeho osobným želaním je, aby Kaliňák skončil v base.

Tretinový akcionár

Opozícia počas víkendu zverejnila materiály, podľa ktorých bol Ján Počiatek v rokoch 2008 a 2009 tretinovým akcionárom vo firme Ladislava Bašternáka B.A. Haus. Podľa poslankyne Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA) bolo práve toto dôvodom, prečo exminister dopravy a financií odišiel z politiky a vzdal sa mandátu.

Národná kriminálna agentúra zadržala v piatok 10. júna popoludní asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý pracuje v Tatra banke. Stalo sa to po tom, čo zaznamenali, že si pozrel účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. Informoval o tom Denník N na svojej internetovej stránke.

Dve platby

Rybaniča prepustili zo zaistenia v sobotu nadránom a urobili mu domovú prehliadku. Denník N zároveň dostal údaje o oboch účtoch. Vyplýva z nich, že ministrovi vnútra Kaliňákovi prišli v roku 2014 na účet dve platby od spoločnosti B.A. Haus, v ktorej bol do októbra 2013 konateľom podnikateľ Ladislav Bašternák.

V čase policajného vyšetrovania Bašternákových vratiek DPH ho vo funkcii konateľa vystriedal Marek Turčan. Ten kedysi pracoval s Kaliňákom v advokátskej kancelárii a stále podniká s Bašternákom. Kaliňák podľa Denníka N dostal spolu 260-tisíc eur ako splátku pôžičky. Poslednú platbu dostal 2. mája tento rok. Z údajov, ktoré má Denník N k dispozícii, vyplýva, že podobné prevody mal v minulosti aj exminister financií a dopravy Ján Počiatek. Peniaze mu chodili na účet v čase, keď bol vo firme Bašternák.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy