Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Piťovci ostávajú vo väzbe, rozhodol tak Najvyšší súd
Zdielať na

Piťovci ostávajú vo väzbe, rozhodol tak Najvyšší súd

Pätica piťovcov naďalej ostáva vo väzbe. Rozhodol o tom Najvyšší súd, podľa ktorého boli zapletení do úverových podvodov v USA. V najbližších dňoch súd rozhodne aj o väzbe hlavy údajnej mafie Juraja O., alias Piťa.

Piťovci ostávajú vo väzbe

Päticu obvinených vzal do väzby sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu 18. novembra. Sudca ich zobral do tzv. kolúznej väzby, teda z obavy z možného ovplyvňovania svedkov, návrh na útekovú väzbu neakceptoval.

Prokuratúra obvineným pripisuje, že na konci roka 2006 založili v bankových pobočkách v Trnavskom a Bratislavskom kraji eurové a dolárové účty, na ktoré im chodili peniaze z podvodne vybavených hypotekárnych úverov v USA.

Na rováši toho majú dosť

Tie vybavili v USA neznáme osoby prostredníctvom bielych koní, na ktoré vyhotovili falošné doklady s údajmi ľudí zo Spojených štátov. Aj pomocou personálu banky zabezpečili výbery peňazí v pobočkách a vzápätí ich odovzdali neznámym osobám cudzej národnosti.

Celkovo takto obvinení údajne uskutočnili výbery v sume 33 568 162 Sk (1 114 278,75 eura). Zásluhou polície bol zmarený výber najmenej 42 092 589 Sk (1 397 217 94 eura).

Šestica mužov bola zadržaná 15. 11. 2011 v rámci zásahu voči tzv. skupine piťovcov. Obvinení sú z viacerých trestných činov - poškodzovanie cudzieho majetku (podpaľovanie áut) a nedovolené ozbrojovanie, v drogovej kauze, ako aj zo spomínaných podvodne získaných hypotekárnych úverov. Kukláči sa k piťovcom zlanili a mužov zadržali. Takto akcia prebiehala.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy