Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jacksonov lekár je vinný. Hrozia mu 4 roky
Zdielať na

Jacksonov lekár je vinný. Hrozia mu 4 roky

Lekár Conrad Murray, ktorý bol obžalovaný z neúmyselného zabitia speváka Michaela Jacksona, je vinný. Porota o tom rozhodla v súdnom procese v Los Angeles.

Výšku trestu určí súd 29. novembra. 58-ročnému doktorovi hrozí až 4-ročné väzenie a zákaz výkonu lekárskeho povolania. Žalobcovia ho obvinili, že Jacksonovi podal smrteľnú dávku anestetík.

Rozhodnutie poroty privítali stovky Jacksonových fanúšikov, ktorí sa zhromaždili pred budovou súdu, hlasným jasotom. Členovia rodiny slávneho speváka v súdnej sieni ticho plakali. Murray vyzeral byť zdrvený, ale správal sa pokojne. Jeho advokáti výrok poroty pri odchode nekomentovali.

Sudca po výroku poroty nariadil, aby lekára do vynesenia rozsudku 29. novembra umiestnili do väzby. Odmietol jeho prepustenie na kauciu, ako žiadala obhajoba. Budovu súdu opúšťal Murray s putami na rukách.

Porota, ktorú tvorí päť žien a sedem mužov, rokovala za zatvorenými dverami v piatok a v pondelok. Mala neobmedzene dlhý čas na to, aby jednomyseľne určila, či je lekár vinný alebo nie. Rozhodovala sa na základe vyjadrení obžaloby a obhajoby a vystúpenia päťdesiatky svedkov, ktoré vypočul súd od začiatku procesu 27. septembra.

Obžaloba: Dôkazy sú zdrvujúce a absolútne jasné

Hlavný žalobca David Walgren vo štvrtok vo svojej záverečnej reči povedal, že dôkazy proti 58-ročnému kardiológovi Murraymu sú "zdrvujúce" a "absolútne jasné". Lekár sa podľa obžaloby činu dopustil, keď 25. júna 2009 podal popovej hviezde smrteľnú dávku anestetika propofol.

Obhajoba: Jackson si zavinil smrť sám

Lekár sa ale necíti byť vinný. Zdôraznil, že Jackson, ktorý mal v čase smrti 50 rokov, si liek vyžiadal sám ako prostriedok na spanie. Obhajoba tiež tvrdila, že spevák si bez vedomia lekára vzal v osudný deň ďalšie lieky, ktoré v jeho tele vytvorili "smrtiaci koktail". "Michael Jackson si svoju smrť zavinil sám," povedal vo štvrtok obhajca Ed Chernoff.

TASR/AP/Michael A. Mariant, Jason Redmond

Súvisiace články

Najčítanejšie správy