Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nepresný radar! Platiť môžete pokutu iného vodiča
Zdielať na

Nepresný radar! Platiť môžete pokutu iného vodiča

Aj v dnešnej modernej dobe platí, že na počítače a elektroniku sa stále nedá stopercentne spoľahnúť. Podľa niektorých policajtov sa to však týka aj moderných laserových meračov rýchlosti. Vodiči, ktorí majú pochybnosti o svojom priestupku by mali byť obozretní a radšej si vypýtať dôkazový záznam... Aj ten však môže zmiasť...

Pán Tomáš je invalid a nástojí na tom, že rýchlosť neprekročil. "Niektoré autá ma predbiehali, ako išli rýchlejšie než ja. Ja som na vozíku a pre mňa je problém stláčať plyn," trvá na svojom. Miesto toho ho však policajti namerali a pokutovali za prekročenú rýchlosť.

No aj niektorí policajti priznávajú, že laserové merania nemusia mať až taký presný výsledok. A prístroje, ktoré používajú, nemusia spolu dobre spolupracovať. "Najviac omylov sa stáva pri štvorprúdovke, keď idú dve autá vedľa seba... Meriame prichádzajúce vozidlá, prvé auto vidím v hľadáčiku, ale v konečnom dôsledku mi zaškrtne vozidlo, ktoré sa nachádza za autom, ktoré išlo prirýchlo. Aj napriek tomu, že toto auto rýchlosť neporušilo," vysvetlila nám jedna z pochybujúcich policajtiek.

PDA-čko je zariadenie, na ktorom sa zobrazí práve fotografia zameraného auta a to vraj stále nespolupracuje s radarovým laserom správne. Môže sa teda stať, že policajt zastaví správne auto, ktoré išlo prirýchlo, ale na fotografii je zaškrtnuté úplne iné auto. Alebo naopak, auto pred vami išlo prirýchlo, ale zariadenie označí práve vás.

"Poruchovosť týchto meračov rýchlosti je nízka... Systém využíva výpošty na vylúčenie chybných meraní, teda takých, ktoré by mohli byť nepresné," tvrdí Jana Mesárová, košická policajná hovorkyňa. A dodáva, že sa prístroje hneď po spustení automaticky kontrolujú. Pozrite si videoriport!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy