Jasno
19°
Bratislava
Blanka
16.6.2024
Kapitán lode sa postavil pred súd. Tvrdí, že za zrážku na Dunaji nemôže
Zdielať na

Kapitán lode sa postavil pred súd. Tvrdí, že za zrážku na Dunaji nemôže

BUDAPEŠŤ / V súvislosti s tragédiou zrážky výletnej lode a motorového člna na Dunaji v Maďarsku, pri ktorej prišlo o život 7 ľudí. Súd skonštatoval, že vodič malého člna pred jazdou požil alkoholické nápoje. Vypočul aj kapitána výletnej lode, ktorý neposkytol pomoc. Ten nadchádzajúce 4 mesiace nesmie opustiť Budapešť.

​Vodič motorového člna bol údajne opitý

​Kapitán výletnej lode Haidelberg, ktorý je podozrivý zo zodpovednosti za sobotnú (18.5.) lodnú tragédiu na Dunaji pri obci Verőce, sa postavil pred súd v Maďarsku. S putami na rukách si zakrýval tvár papiermi. Čech (64), žijúci na juhu Slovenska, je podozrivý z toho, že neposkytol pomoc pasažierom motorového člna, ktorý sa zrazil s jeho loďou. Pri nehode zahynulo sedem ľudí, traja sú ešte stále nezvestní.

"Súd nariadil 64-ročnému českému občanovi trestný dohľad na štyri mesiace. Muž nesmie opustiť administratívne hranice Budapešti," informoval Attila Kenese, hovorca súdu v Budapešti. Keďže spolupracuje, nemusí nosiť ani sledovacie zariadenie. Podľa príbuzných obetí jeden z nezvestných mladíkov tesne pred tragickou jazdou na motorovom člne požiadal o ruku svoju devätnásťročnú priateľku, ktorá mu povedala áno a nastúpila s ním do člna. Podľa súdu bol vodič motorového člna, v ktorom viezol ďalších sedem ľudí, v čase nehody opitý a kľučkoval po rieke. Motorový čln bol po náraze rozdrvený väčším plavidlom.

Po nezvestných stále pátrajú

Odborníci uviedli, že silný čln musel na vode uháňať rýchlosťou najmenej štyridsať kilometrov za hodinu, pričom sila nárazu vyhodila všetkých cez palubu. Rozbitý čln našili po niekoľkých hodinách neďaleko budapeštianskeho mosta. Výletná loď bola údajne v čase zrážky v automatickom režime. Pri náraze sa motorového člna na palube rozprsklo veľa vody. Kapitán zapol svetlomety, ale loď nezastavil. Na súde uviedol, že za nič nemôže. Novinárom na otázky neodpovedal. Polícia ho napokon eskortovala na ulicu, kde už bol v aute jeho advokát.

"Hľadáme miesta, kde nezvestné osoby spravidla vyhadzuje Dunaj alebo niekde uviaznu, takže systematické pátranie vykonáva vodná polícia," povedal László Balázs z Záchranársko-pátracieho útvaru v Maďarsku. Taliana, ktorý nehodu ako jediný prežil, polícia už vypočula, ale v záujme vyšetrovania sa k tomu nebudú vyjadrovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy