Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Aj keď anjelský prášok môže na prvé počutie znieť lákavo, jeho užitie môže skončiť tragicky
Zdielať na

Aj keď anjelský prášok môže na prvé počutie znieť lákavo, jeho užitie môže skončiť tragicky

BRATISLAVA / Spôsobuje agresivitu, paranoju a halucinácie. Aj také sú účinky užívania drogy, ktorú údajne našli aj v krvi Petra, ktorý zomrel len dva dni po zadržaní policajnou hliadkou. Reč je o takzvanom anjelskom prášku. Málokto ale vie, že jeho užitie sa ľahko môže skončiť aj smrťou.

Fencyklidín, slangovo povedané anjelský prášok, je droga, ktorá zažíva rozkvet na našom trhu najmä v posledných rokoch. Ide o syntetickú halucinogénnu látku, ktorá sa pôvodne používala pre zvieratá. "V tých nižších dávkach pôsobí euforizujúco, energiu zvyšuje, veľmi ľahko sa dá dávka môže dať prekročiť," informoval Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí.

Problém je v tom, že je nepredvídateľná

Na každého užívateľa pôsobí inak. V horších prípadoch vyvoláva bludy a halucinácie. "Že ten človek je prenasledovaný, že má veľkú silu, môže byť agresívny," priblížil Okruhlica.

Užívateľ fencyklidínu si svoje vyčíňanie nemusí ani pamätať. Aj keď anjelský prášok môže na prvé počutie znieť lákavo, jeho užitie môže skončiť tragicky. "V minulosti sme mali v Bratislave prípady, že vyskočil niekto z okna, lebo si myslel, že vie lietať," doplnil Okruhlica.

Podobný prípad riešili aj českí policajti

Tragédiu spojenú s anjelským práškom riešili minulý rok aj českí policajti. Jedného zo zadržaných pri razii na varňu pervitínu totiž vyšetrovali so smrťou svojej partnerky. "Žena dostala drogu od svojho priateľa z dôvodu spestrenia spoločného sexuálneho života. Po aplikácii drogy však vo svojom byte v dôsledku intoxikácie zomrela," uviedla česká polícia.

Človek, ktorý si drogu kúpi, ani presne nevie, čo obsahuje

Fencyklidín môže podľa odborníkov oproti iným halucinogénnym drogám spôsobovať závislosť. Nebezpečné je aj to, že človek, ktorý si drogu kúpi, ani presne nevie, čo obsahuje. "Ex post dozadu sa zisťuje, keď niekto napríklad zomrie pod vplyvom drogy, čo pravdepodobne z tej látky do tela dostal. On sám nevie, čo kúpi, akú koncentráciu, aké prímesi. Takto sa mnoho ľudí predávkovalo," uzavrel Okruhlica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy