Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Súd bude rozhodovať o prepustení bossa Mikuláša Černáka na slobodu
Zdielať na

Súd bude rozhodovať o prepustení bossa Mikuláša Černáka na slobodu

Zdroj: TASR

SLOVENSKO / Minulý rok v apríli mohol Mikuláš Černák, boss podsvetia, požiadať o podmienečné prepustenie z väzenia. On takúto žiadosť nepodal, aj napriek tomu, že mal na to nárok po 25 rokoch odsúdenia na doživotie. Teraz však Okresný súd zverejnil termíny zasadnutí na jeho podmienečné prepustenie. Informoval o tom portál Aktuality.sk

Mikuláš Černák je v leopoldovskom väzení už 26 rokov a bol odsúdený na doživotie. Požiadať o podmienečné prepustenie mohol 26. apríla 2023, no neurobil tak. Mikuláš Černák sa pre portál Aktuality.sk koncom februára 2023 vyjadril, že mu zákon umožňuje podať žiadosť o podmienečné prepustenie, ale neurobí tak. 

​Avšak piešťanské pracovisko Okresného súdu Trnava uverejnilo termíny zasadnutí, počas ktorých sa bude venovať Mikulášovi Černákovi a jeho podmienečnému prepusteniu. Prvé zasadnutie sa bude konať na trnavskom súde 25. apríla a ďalšie 2. mája.

Návrh nepodal Černák 

Nie je však možné zistiť, kto návrh na prepustenie podal. Podľa informácií portálu Aktuality.sk túto žiadosť nepodal Černák, ale zrejme niektoré zo záujmových združení na Slovensku. Hovorkyňa Okresného súdu v Trnave Jana Kondákorová potvrdila, že tento návrh podal oprávnený subjekt, ale bližšie daný subjekt nekonkretizovala. 

Bol pridelený do iného oddielu

Aj keď Mikuláš Černák nežiadal o podmienečné prepustenie, bol preradený do výstupného oddielu a zapojil sa do programu Šanca na návrat, ktorý slúži na zníženie rizika sociálneho zlyhania a opakovaného páchania trestných činov.

Mikuláš Černák pre portál Aktuality.sk opísal, že bol odporučený komisiou po diagnostikovaní osobnosti psychológmi a inými pracovníkmi väznice. Týmto mu bol umožnený miernejší režim vo väzení, prichádza do kontaktu s inými odsúdenými, nie je v cele sám a zmenil sa mu pracovný režim. Po preradení má na starosti výdaj stravy. 

Znalci z odboru psychiatrie a psychológie, ktorí robili Černákov posudok sa vyjadrili, že jeho osobnostný rys bola agresia. Avšak v priebehu resocializácie reguloval svoje agresívne impulzy. Predpoklad, že by sa vrátil k páchaniu rovnakých alebo podobných skutkov je málo pravdepodobný. To viedlo k jeho prideleniu do iného oddielu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy