Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
ROZHOVOR: Mamička, prišiel som sa s tebou rozlúčiť, spomína so smútkom matka obete M. Černáka
Zdielať na

ROZHOVOR: Mamička, prišiel som sa s tebou rozlúčiť, spomína so smútkom matka obete M. Černáka

PREŠOV / Jedna z najbrutálnejších vrážd v histórii Slovenska je na súde v Prešove. Podnikateľa Petra Suržina zo Spišskej Novej Vsi mali zavraždiť tak, že mu odrezali hlavu. Obžalovaný z tejto popravy je doživotne odsúdený Mikuláš Černák.

Skúste opísať v krátkosti, čo Vám povedal syn pred skutkom.

Pamätám si na to veľmi detailne. Je to živá vec, to ako keby sa včera bolo stalo. Mnohé veci si nepamätám, už mám na to svoj vek, ale toto sa mi zarylo do pamäti. Môj syn bol hudobník, bol veselý a spoločenský a takou smrťou mal zomrieť. Stále mám otázku v hlave, že prečo sa to stalo, ale zrejme na ňu nikdy nedostanem odpoveď. 

Na čo si najviac spomínate z chvíle, ako ste na súde povedali, že prišiel za vami a objal vás.

To bolo v čase, keď jeho sused J. Galica bol u Černáka, boli priatelia a boli spolu na nejakej oslave a tam sa mal stretnúť s A. Kromkom. Kromka povedal, že darmo Sužin ušiel do Hanušoviec, aj tak pôjde dole. Toto už môjho syna veľmi dorazilo, tak utiekol za mnou. Išli sme spolu s vlakom na návštevu k mojim rodičom a vtedy ma objal a povedal mi: "Mamička, prišiel som sa s tebou rozlúčiť." Ja som sa ho opýtala, že kam cestuje a odpovedal mi: "Idú ma zabiť." Bola som v šoku. Tak Jožo dostal odkaz od Kromku, že darmo ušiel, aj tak pôjde dole. A to už bol dôvod, že zo Spišskej neodišiel a Galica prosil družku Martu, že kde je Peter, že sa mu cnie, poďme pre neho. Tak sa aj stalo. 

Keď Vám to povedal, vy ste si mysleli, že sa to môže stať?

Viete, verila som mu, keď bola aj predtým streľba na neho, to som už vedela, že niečo nie je v poriadku. Následne keď syn prišiel z nemocnice, tak v Spišskej mali prenajatý byt s Martou a tam mu prišli kamaráti, že čo ako je s ním a potom odchádzali a v tom momente niekto pod auto položil nálož. Keď nastúpili, tak vybuchlo. On nenastúpil do auta, údajne nejaký cigán prišiel za mladším synom a vravel mu, aby nenastúpili do toho auta, tak Peter odišiel do bydliska Marty a v Hanušovciach sa usídlili. 

Keď ste sa dozvedeli o tom, že sa našlo telo, čo presne sa vtedy dialo?

To bola jedna hrozná vec. Ja som bola na porade v Poprade, lebo tam som mala zamestnávateľa a tadiaľ sme šli po ceste a pár hodín, keď som prechádzala okolo, sa vo Vydrníku diali tieto veci. Skoro nadránom mi zvonil telefón a neskôr aj pri vchodovej bráne. Zhrozila som sa a šla som na balkón a švagor stál pod balkónom a volal na mňa, aby som mu hodila kľúče. Myslela som, že potrebuje pomoc, tak som vyšla von a vidím v dverách siluety postáv a v tom sestra s plačom hovorí: "Valika, nemáš syna." 

Pozrite si celý rozhovor s pani Valériou, matkou zavraždeného podnikateľa Petra Suržina, v tomto videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy