Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Gymnazista plánoval teroristický útok. Hlasy v hlave mu nahovárali, aby vraždil
Zdielať na

Gymnazista plánoval teroristický útok. Hlasy v hlave mu nahovárali, aby vraždil

HUMENNÉ / Hlasy mu nahovárali, aby vraždil. Mal štýl obliekania, ktorý evokoval nemecký vojenský odev a dokonca plánoval konkrétny teroristický útok. TV JOJ má k dispozícii všetky podrobné informácie k prípadu gymnazistu z Humenného obvineného pre terorizmus. Cielene sa mal infiltrovať do komunity, súčasťou ktorej boli viacerí medializovaní páchatelia terorizmu - napríklad na Zámockej ulici. Prvýkrát o obvinenom študentovi prehovoril aj riaditeľ gymnázia.

Po študenta si prišla NAKA do Humenného začiatkom marca. Na základe rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu bol odvtedy stíhaný väzobne. Riaditeľ gymnázia netají obrovský šok. "Boli sme veľmi prekvapení. Ja som chlapca učil, bol to žiak, ktorý bol pracovitý," uviedol Marián Hamrák, riaditeľ gymnázia. Mladého muža polícia obvinila z trestného činu súvisiaceho s terorizmom a z prechovávania extrémistického materiálu.

Hlasy mu nahovárali, aby vraždil

TV JOJ má k dispozícii súdne rozhodnutie v anonymizovanej forme, kde je uvedené aj to, že vo svojich príspevkoch opakovane spomínal hlasy, ktoré mu nahovárali, aby vraždil. V kyberpriestore bol súčasťou komunity, v ktorej boli aj medializovaní páchatelia terorizmu - napríklad strelec zo Zámockej ulice či páchatelia teroristických útokov v zahraničí. Chválu a obdiv verejne vyjadril aj masovému vrahovi Breivikovi, ktorý v Nórsku v roku 2011 pripravil o život 77 ľudí.

Plánoval teroristický útok

Podľa SIS plánoval obvinený študent aj konkrétny teroristický útok. A to počas osláv Nového roka 2024 a zvažoval výber konkrétneho podujatia. Mal mať špecifický štýl obliekania evokujúci nemecký vojenský odev. "Patril medzi lepších žiakov a nikdy neprejavoval v škole ani na akciách mimo školy žiadne radikálne názory," priblížil Hamrák.

Do komunity na sociálnej sieti sa dostal už pred 3 rokmi. Podľa sudcu preto nejde o exces alebo skrat. V anonymizovanom rozhodnutí je uvedené aj to, že nad svojim konaním vyslovil ľútosť a uviedol, že sa viac do takýchto diskusií nebude zapájať. Deklaroval, že chce ďalej študovať a viesť riadny život.

Súd študenta z väzby prepustil

Prostredníctvom obhajcu predložil písomný sľub, ktorým navrhol nahradiť svoju väzbu. "Senát Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí v trestnej veci Samuela S. pri existencii väzobných dôvodov prepustil obvineného z väzby na slobodu a nahradil ju dohľadom probačného a mediačného úradníka s povinnosťou obvineného jedenkrát do týždňa hlásiť sa u príslušného probačného a mediačného úradníka," informovala Alexandra Važanová, hovorkyňa Najvyššieho súdu SR.  "Počkáme si na výsledok vyšetrovania. Prijali sme opatrenia, triedni učitelia pracujú so žiakmi a uvidíme, čo bude," uzavrel riaditeľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy