Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Prípad antirúškarov, ktorí vyčíňali v piešťanskom supermarkete, opäť pred súdom
Zdielať na

Prípad antirúškarov, ktorí vyčíňali v piešťanskom supermarkete, opäť pred súdom

PIEŠŤANY / Spomínate si na skupinu ľudí, ktorí počas pandémie koronavírusu odmietali nosiť rúška a vyvolávali konflikty? Jeden z nich vyvrcholil v piešťanskom supermarkete do fyzickej potýčky. A to medzi tými, ktorí nerešpektovali nariadenia, a policajtmi. Kauza sa dostala až na súd, na ktorom sa malo v pondelok (25. 3.) pojednávať. Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

Na pojednávanie prišiel len jeden z trojice obžalovaných - Jozef Dobrotka, neúspešný kandidát v komunálnych voľbách v roku 2022, ktorý sa uchádzal o post primátora mesta Topoľčany. Svoj hlas mu vtedy odovzdalo 609 voličov. V pondelok mal na súde skupinku približne 20 podporovateľov, ktorí pricestovali z rôznych kútov Slovenska. Obžalovaný sa novinárom odmietal k prípadu vyjadriť.

Zatiaľ čo všetci čakali na začiatok pojednávania, od niektorých podporovateľov Jozefa Dobrotku, ale aj samotného obžalovaného, si novinári vypočuli rôznorodé posmešky a invektívy.

​Sudca na začiatku prečítal, že Jozef Dobrotka, Matej Tomík a Roman Šloser sú obžalovaní z útoku na verejného činiteľa formou spolupáchateľstva. Pojednávanie sa ďalej nepohlo a muselo byť odročené. "Dnešné hlavné pojednávanie nebolo možné vykonať z dôvodu, že na to neboli splnené zákonné podmienky," informovala Jana Kondákorová, hovorkyňa Krajského súdu v Trnave.

Trojica mužov je obžalovaná po incidente, ktorí sa stal začiatkom novembra 2021 v piešťanskom supermarkete. Väčšia skupinka ľudí, takzvaných antirúškarov, si počas nakupovania odmietala prekryť horné dýchacie cesty na základe vládnych protipandemických nariadení. Pri pokladniach sa strhol cirkus a pracovníci obchodu privolali políciu. Neuposlúchnutia výziev a provokácie napokon vyústili do fyzickej potýčky.

Pri zásahu prišiel policajt o zub. Ďalší skončil s tržnou ranou na hlave. Zranený zostal aj jeden z trojice mužov. Za policajtov sa po incidente postavil nielen ich nadriadený, ale aj vtedajší policajný prezident a minister vnútra. "Ako som avizoval už v minulosti, polícia bude pri ochrane života, zdravia a majetku občanov postupovať nekompromisne. Je neakceptovateľné, aby časť našich spoluobčanov, ktorá má výhrady voči opatreniam, ohrozovala a obmedzovala tých, ktorí opatrenia dodržujú," zdôraznil vtedy Štefan Hamran, bývalý policajný prezident.

Ďalšie pojednávanie je na súde v Piešťanoch naplánované na 12.júna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy