Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Za mrežami kvôli krádeži chipsov. Prípad preverí verejný ochranca práv
Zdielať na

Za mrežami kvôli krádeži chipsov. Prípad preverí verejný ochranca práv

MEDZILABORCE / Krádež chipsov v obchode a následné umiestnenie ženy do cely vyvolalo na Slovensku veľkú diskusiu. Teraz už právoplatne odsúdená matka piatich detí strávila 4 dni za mrežami a to i napriek tomu, že najmladšieho, iba jeden a pol ročného syna, údajne ešte dojčila. Postup polície chce teraz preveriť verejný ochranca práv. Ombudsman považuje okolnosti prípadu za mimoriadne znepokojivé.

Ukradla 3 balíky chipsov za 4,40 eur. Žene ale zavarilo to, že sa podobného skutku dopustila aj pred pár mesiacmi, a teda bez ohľadu na výšku škody už išlo o trestný čin. Na štyri dni skončila za mrežami policajnej cely. V super rýchlom konaní ju právoplatne sudca uznal za vinnú a už pozná aj trest - 40 hodín verejnoprospešných prác a povinnosť nahradiť škodu vo výške 4,40 eur.

Kým odsúdená a aj jej manžel tvrdia, že zadržaním došlo k odluke od jeden dieťaťa, ktoré v tom čase žena ešte dojčila, policajné záznamy hovoria niečo iné. "Umiestňujúcim policajtom bola vyťažená a bolo zistene, že už nedojčí," potvrdila Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. V cele jej museli pomáhať záchranári. "Tam som odpadla, už ani ho nebudem kojiť, stratila som mlieko. Ani sa to nedá vysvetliť," uviedla obvinená Jana.

Na prípad reagoval verejný ochranca práv. Ombudsman považuje okolnosti za mimoriadne znepokojivé. Od polície chce viaceré vysvetlenia. "Aký bol nevyhnutný dôvod obmedzenia osobnej slobody osoby podozrivej z drobnej majetkovej trestnej činnosti," zaujímal sa hovorca verejného ochrancu práv Branislav Gigac.

Rovnako sa bude pýtať, ako polícia vzala do úvahy novelizované ustanovenie Trestného poriadku. "Ktoré s účinnosťou od 1. decembra 2022 ukladá polícii, aby pri zatknutí alebo pri zadržaní prihliadala na záujem dieťaťa a najmä, aby bol výkon zatknutia či zadržania čo najviac šetrný pre dieťa a aby bol čo najmenšou ujmou," priblížil Gigac.

"Ona kojí, môžu ju tak zadržiavať? A decko doma plače, bol som na pohotovostnej, od piatku neje, nespí," uviedol manžel obvinenej ženy Ján. "V prípade, že zo zistení verejného ochrancu práv vyplynie záver, že súčasná právna úprava vyžaduje precizovať režim umiestňovania matiek do CPZ z dôvodu eliminácie excesov zo strany polície, bude o týchto zisteniach informovať Ministerstvo vnútra SR - ako gestora právnej úpravy a Národnú radu SR," uzavrel Gigac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy