Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Matka piatich detí skončila za mrežami pre tri balíky chipsov za pár eur
Zdielať na

Matka piatich detí skončila za mrežami pre tri balíky chipsov za pár eur

MEDZILABORCE / Matka 5 detí z Medzilaboriec strávila Silvestra aj Nový rok za mrežami policajnej cely. Dostala ju tam krádež chipsov za 4 eurá. Jej najmladšie, jeden a pol ročné dieťa, bolo podľa slov jej obhajcu navyše dojčené. Žena v cele skolabovala a zasahovať museli aj záchranári. Zisťovali sme, koľko 4-eurová škoda stála vo finálne daňových poplatníkov v nákladoch na superrýchle konanie a tiež to, či sa v pripravovanej novele trestného zákona na takéto prípady nebude pozerať inak.

Nakupovala v medzilaborskom supermarkete a do problémov ju dostali tri balíčky zemiakových lupienkov. "Som si myslela, že ich máme zaplatené, až keď som prišla domov, som zistila, že nie. Muž chcel ísť zaplatiť, už nezobrali. A mňa zachytila polícia," opísala incident obvinená Jana. 

Tento prípad bol riešený v tzv. superrýchlom konaní. Ženu prokurátor obžaloval z trestného činu krádeže. Matka piatich detí strávila štyri dni za mrežami cely policajného zaistenia. "Pred umiestnením do cely bola ošetrená lekárom, ktorý odsúhlasil s jej umiestením v cele a počas celej doby jej bola strava riadne zabezpečená," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová. "Je to matka, ktorá má doma 1,5 ročného syna, ktorý je kojený. Matka skolabovala," povedal právny zástupca obvinenej Stanislav Gajdoš. "Záchranári ošetrili ženu v zlom emočnom stave s príznakmi súvisiacimi s príjmom potravy a tekutín," uviedla hovorkyňa operačného strediska ZZS Petra Klimešová. "Tam som odpadla, už ani ho nebudem kojiť, som stratila mlieko. Ani sa to nedá vysvetliť," povedala obvinená Jana. "Umiestňujúcim policajtom bola vyťažená a bolo zistené, že už nedojčí," informovala hovorkyňa Ligdayová. "Ona kojí a oni môžu tak zadržiavať? A decko doma plače, nechce bez manželky jesť. Som bol na pohotovosti, od piatku neje, nespí," reagoval manžel obvinenej ženy. "Dojčenie je mimoriadne dôležité pre deti v akomkoľvek veku, poskytuje im nielen potravu, ale tak isto aj emocionálnu podporu, ak on dieťa zo dňa na deň príde, je to preň mimoriadne stresujúce," vysvetlila zástupkyňa Občianskeho združenia Mamila Andrea Poloková. "Sudca uznal obvinenú za vinnú a uložil jej trest povinnej práce vo výmere 40 hodín. Taktiež jej uložil povinnosť nahradiť škodu vo výške 4,40 eur," konštatovala zastupujúca hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Anna Kolářová. 

Manžel obvinenej tvrdí, že škodu chcel uhradiť hneď po zistení skutku. "Ja by som aj týmto chcel apelovať na všetkých zákonodarcov, že toto je precedens. Zo škody 4,4€ sme pre daňových poplatníkov vyrobili dosť veľkú sumu, ja to odhadujem v tisíckach eur," zamyslel sa právny zástupca obvinenej Stanislav Gajdoš. V rámci novely trestného zákona sa ale o inom nastavení takýchto prípadov neuvažuje. "Tu nie je základom to, že bola spôsobená škody iba 4 eurá, ale základom je to, že už táto osoba viackrát bola za takýto skutok sankcionovaná," vyjadrila sa expertka na trestné právo a štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská.hovorí Jana Ligdayová, HOVORKYŇA KR PZ PREŠOV

Za priestupok proti majetku jej v júli minulého roka bola uložená bloková pokuta. Ide teda o tzv. priestupkové recidívu, keď sa podobný nasledujúci skutok bez ohľadu na výšku škody stáva trestným činom. Tento verdikt prvostupňového súdu je právoplatný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy