Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vianoce nám priniesli mimoriadne teplo. Kedy sa ochladí ako sa na zimu patrí?
Zdielať na

Vianoce nám priniesli mimoriadne teplo. Kedy sa ochladí ako sa na zimu patrí?

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Vianočné obdobie bolo na Slovensku mimoriadne teplé. Pravidelne sa obnovovalo prúdenie teplého až veľmi teplého vzduchu od západu nad územie stredu Európy a sneženie sa prevažne objavovalo až od výšky 1500-1700 m. Iba na Nový rok hranica sneženia poklesla na asi 600 m a nový sneh sa objavil aj na Kysuciach, Orave, alebo Bielych Karpatoch.

Nasledujúce dni budú stále ešte teplejšie ako je štandard. Streda bude s prúdom veľmi teplého vzduchu od západu na Slovensko. Vzduch bude zároveň aj vlhký, čo znamená, že bude prevažovať oblačná až zamračená obloha, na mnohých miestach bude pršať, prípadne mrholiť. Zrána musíme počítať s hmlou. Sneženie sa objaví až od výšky asi 1200 až 1300 metrov. Denná teplota bude od 5 do 11 stupňov Celzia. Ale na západe a juhu stredného Slovenska bude na teplomeroch maximálna teplota od 11 do 15 stupňov Celzia.

Zafúka vietor od západu do 30 kilometrov za hodinu, v nárazoch miestami až do 50 kilometrov za hodinu. Na horách pozor na víchricu! Veríme, že vlhký vzduch poteší lyžiarov. Je totiž predpoklad, že od výšky asi 1200-1300 metrov pripadne 6 až 13 centimetrov prírodného snehu.

Sneh zo Škandinávie na Slovensko

Štvrtok, piatok a aj sobota budú v znamení veľmi čulej cirkulácie vzduchu, ktorá ale neprinesie výraznejšiu zmenu ani v množstve oblakov a ani v skupenstve zrážok. Stále bude prevažovať oblačná až zamračená obloha, miestami aj so zrážkami, na hrebeňoch Tatier snehovými. Zostane teplo. Denné maximum sa bude hýbať v intervale od 6 do 11 stupňov Celzia, na severe od 2 do 6 stupňov Celzia.

Zmena sa pripravuje, aspoň tak naznačujú predpovedné modely, od nedele. To by k nám mal preniknúť studený vzduch, ktorý je v týchto dňoch ešte nad severnou Škandináviou. Tam do utorkového rána poklesla teplota pod -40 stupňov Celzia ako minimálna teplota. Ak vezmeme do úvahy, že je v tomto priestore polárna noc, ani denné hodiny tam nebudú veľmi príjemné, teda čo sa hodnoty teploty týka.

Od nedele začne hranica sneženia výraznejšie klesať, najskôr na asi 400-500m, v noci na pondelok a v pondelok už bude sneženie aj v nížinách Slovenska. Nočná teplota bude klesať pod nulu na celom Slovensku, najskôr od -2 do -8 stupňov Celzia, neskôr bude pokles výraznejší, od -5 stupňov do -10 stupňov Celzia. V dolinách a kotlinách pri vyjasnení a čerstvom snehu je možný pokles teploty pod -15 stupňov Celzia. 

Aj cez deň bude citeľne chladnejšie. Denné maximum bude v nedeľu od -4 do 2 stupňov Celzia, ale v pondelok od -8 do 0 stupňov Celzia. Bude veterno a tak sa pri snežení a vetre sa budú tvoriť snehové jazyky a aj záveje. Pôsobením vetra bude aj pocitová teplota nižšia a nepríjemnejšie.

Príde k nám aj Trojkráľová zima?

Ochladenie z prelomu týždňa plne spadá do obdobia tzv. Trojkráľovej zimy. To je obdobie, ktoré sa na našom území spája s návratom zimy. Ukážková Trojkráľová zima bola v roku 2017, keď natečený mrazivý vzduch nad Slovensko priniesol pokles teploty v nočných hodinách pod -30 stupňov Celzia. Takto mrazivo bolo v noci nielen na Orave, kde v noci poklesla teplota na -35,5 stupňov Celzia, ale veľmi mrazivá noc bola aj v Dudinciach, tu poklesla teplota na -30,3 stupňov Celzia. Doteraz je to najnižšia teplota nameraná na tejto meteorologickej stanici od začiatku meraní, teda od roku 1977. Hovoríme o noci zo 7. na 8.januára 2017.

Uvidíme, ako sa vyvinie synoptická situácia, teda či sa tlakové útvary v Európe rozmiestnia tak, že umožnia preniknutie studeného vzduchu so severu Európy do Európy strednej. Určite budeme o tom informovať.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.